Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Arbetet med det nya ställverket i Trolltjärn påbörjas under sommaren

En ny stamnätsanläggning för 400 kV kommer att byggas i Trolltjärn för anslutning av vindkraft i Arvidsjaur kommun.

Under sommaren 2018 kommer arbetsplatsen att etableras och markarbeten påbörjas. Arbetena med byggnation av ställverk kommer att fortlöpa fram tills stationen drifttas under hösten 2020.

Byggnation av stationen Trolltjärn bidrar till utbyggnaden av förnyelsebar elproduktion i vårt svenska kraftsystem. Projekt Trolltjärn är en del i Markbygdens vindkraftprojekt och utgör inmatningspunkt för 1300 MW vindkraft till stamnätet. I anslutning till Svenska kraftnäts 400 kV ställverk kommer Markbygden Net Väst, i en separat entreprenad, att uppföra ett 150 kV ställverk. Markbygden Net Väst är ett bolag som ägs av den tyska vindkraftstillverkaren Enercon.

Markbygden är ett stort industriprojekt inom förnybar energi som påbörjades år 2008 och har en planerad effekt på mer än 3000 MW från vindkraft. För att läsa mer om projektet, se www.svevind.se/markbygden.