Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Samrådsperioden avslutad

Samrådsperioden för den planerade nya ledningen mellan Vitåfors och Porjusberget är avslutad. Vi sammanställer och bemöter nu yttranden som kommit in – redogörelsen publiceras här på projektets webbplats efter sommaren.

Samrådsperioden påbörjades 12 april och avslutades 24 maj. För markägare och andra berörda som ville föra en dialog om sträckningsförslagen för den nya planerade ledningen mellan Vitåfors och Porjusberget hölls Öppet hus i både Porjus och Gällivare. Under samrådsperioden har det dessutom varit möjligt att lämna skriftliga synpunkter på utbyggnadsförslaget. De yttranden som kommit in sammanställer och bemöter vi nu i en samrådsredogörelse som vi publicerar här på projektets webbplats i augusti.

Det här händer sedan

Utifrån resultatet av samrådsprocessen tillsammans med myndighetsdialog och tidigare identifierade värden gör Svenska kraftnät en samlad bedömning och väljer den sträckning som sammantaget innebär minst påverkan på omgivningen.

När vi kommit fram till bästa möjliga sträckningsförslag gör vi en miljökonsekvensbeskrivning och ansöker därefter om koncession (tillstånd att bygga) för ledningen hos Energimarknadsinspektionen (Ei). Samrådsredogörelsen bifogas koncessionsansökan.