Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vitåfors-Porjusberget:
Ny ledning till Gällivare

Följ projektet via

Svenska kraftnät planerar att bygga en ny 400 kV-luftledning som ska utgå från en ny transmissionsnätsstation nära Vitåfors, Gällivare kommun, och ansluta till en befintlig transmissionsnätsstation i antingen Porjusberget eller Messaure i Jokkmokks kommun.

Förstärker elnätet i hela regionen

Idag finns ingen transmissionsnätsförbindelse till Gällivare, samtidigt finns en önskan om ökat effektuttag i hela regionen. Den nya ledningen möjliggör också anslutning av Hybrit – en ny demonstrationsanläggning för framställning av fossilfri järnsvamp som planeras byggas i Vitåfors industriområde.

Kort om utbyggnadsförslaget

Utbyggnadsförslaget utgörs av två utredningskorridorer som båda utgår från den planerade transmissionsnätsstationen i Vitåfors, Gällivare kommun. Lokaliseringen och utformningen av utredningskorridorerna är gjorda med hänsyn till kända värden och intressen. Det är främst totalför­svarets intresseområden, rennäringen och passager genom naturreservat och Natura 2000-områden som påverkas. Ledningen planeras som en luftledning för 400 kV växel­ström.

Fakta om ledningen

Längd: 40–50 km (Vitåfors—Porjusberget) eller 70–80 km (Vitåfors—Messaure)

Höjd på stolpar: varierande, 20–60 meter

Avstånd mellan stolparna: varierande, 150–600 meter

Teknik: 400 kV luftledning för växelström

Granskad