Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Uppdatering om intradag-kapaciteter med flödesbaserad metod

De nordiska TSO:erna har uppdaterat parametrarna för beräkning av intradag-kapaciteter vid användning av den flödesbaserade metoden, så kallade ATC-kapaciteter. Nu finns även uppdaterade resultat för den externa parallelldriften.

Vid införandet av en flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod i Norden så kommer intradag-kapaciteter initialt att ges i form av så kallade ATC-kapaciteter. Dessa extraheras från den flödesbaserade domänen med hjälp av fördefinierade beräkningsparametrar (ATCE). De nordiska systemansvariga för elöverföringssystem (TSO) har nu uppdaterat beräkningsparametrarna för att hantera risker för driftsäkerheten.

Uppdatering av beräkningsparametrarna viktigt för driftsäkerheten

Det är komplicerat att hitta rätt beräkningsparametrar för ATCE. För en stabil beräkning av intradag-kapaciteter krävs ibland kapaciteter som är något större vad som medges av den flödesbaserade domänen. Samtidigt ska parametervalet säkerställa att operativa risker förblir hanterbara.

Under den externa parallelldriften (EPR) observerade TSO:erna stora potentiella överbelastningar till följd av de fördefinierade ATCE-parametrarna. Det kan medföra operativa driftsäkerhetsrisker som TSO:er potentiellt inte skulle kunna hantera.

De nordiska TSO:erna har efter mycket arbete kommit fram till att uppdatera ATCE-parametrar enligt följande: 2 % PTDF-relaxering, 0,01 MW för tilldelningsbegränsningar och 10 MW CNEC-relaxering.

En mer detaljerad beskrivning av parametrarna och vad de innebär finns i uppdaterad dokumentation av ATCE (25 april 2024) på Nordic RCC:s webbplats. (.pdf) Öppnas i nytt fönster 

Uppdaterade resultat från vecka 13, 2024

De nordiska TSO:erna publicerar nu nya ATCE-resultaten från och med vecka 13, 2024. TSO:erna har även uppdaterat ATCE-resultaten för historiska veckor från och med vecka 26, 2023.

Planen är att publicera nya ATCE-resultat utifrån de uppdaterade parametrarna veckovis i sex månader där de nya resultaten börjar från och med måndag den 25 mars (vecka 13).

Uppdaterade resultat avseende den externa parallelldriften finns tillgängliga via Nordic RCC:s webbplats Öppnas i nytt fönster

Mer information 

Vid frågor om detta till Svenska kraftnät, vänligen mejla kapacitetshantering@svk.se

Läs mer om införandet av flödesbaserad kapacitetsberäkningmetod under Utveckling av kraftsystemet

Information på engelska om det nordiska arbetet och nordiska aktörsmöten finns på CCM:s sida på Nordic RCC:s webbplats Öppnas i nytt fönster