Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Volymbegränsning för centralt styrd FCR placerad i kategori B

Frekvenshållningsreserver (FCR) bidrar med nödvändig stabilisering av frekvensen och är en förmåga som måste garanteras varje timme året ut. Centralt styrda resursers tillgänglighet är beroende av tillhörande IT-systems förmåga.

Svenska kraftnät har publicerat IT-säkerhetskrav för FCR som kategoriserar centralt styrd FCR enligt kategori A eller kategori B. Endast en viss del av upphandlad FCR-kapacitet får utgöras av centralt styrd FCR placerad i kategori B för respektive FCR-produkt.

Volymbegränsningen för upphandlad FCR-kapacitet av centralt styrd FCR placerad i kategori B:

  • FCR-N: 70 MW
  • FCR-D upp: 70 MW
  • FCR-D ned: 70 MW

Volymbegränsningen omfattar endast leverantörer av FCR som använder central styrning, det vill säga en enhet eller grupp som tillhandahåller FCR och som styrs genom att frekvensen återkopplas via en central funktion, och som är placerad i kategori B enligt IT-säkerhetskrav för FCR.

Enheter och grupper som istället styrs lokalt eller centralt men placerad i kategori A enligt IT-säkerhetskrav för FCR, omfattas inte av volymbegränsningen.

IT-säkerhetskrav FCR

IT-säkerhetskraven finns tillgängliga under dokument på sidan förkvalificering.

Varför behöver volymen begränsas?

Volymbegränsning för central styrning handlar om att begränsa den volym som riskerar att försvinna i händelse av problem i centralstyrningen, samt att minska den volym som kan styras vid antagonistiska attacker.

Enheter och grupper som har placerats i kategori A har visat att de uppfyller högre ställda IT-säkerhetskrav och krav om redundans och omfattas därför inte av volymbegränsningen.

Tillämpning av krav och volymbegränsning

I samband med förkvalificeringen kommer Svenska kraftnät utvärdera samtliga förkvalificeringar av centralt styrd FCR, för att kategorisera dem enligt kategori A eller kategori B i enlighet med IT-säkerhetskrav.

Om den totalt förkvalificerade volymen av centralt styrd FCR placerad inom kategori B överstiger den tillåtna volymgränsen på 70 MW för någon av FCR-produkterna, kommer en volymbegränsning att tillämpas för den FCR-produkten.

Vid tillämpning av volymbegränsning för en FCR-produkt kommer en proportionell fördelning av godkänd volym per leverantör som omfattas av volymbegränsningen att ske.