Införande av aktörsrollerna BSP och BRP
För att kunna leverera reserver till Svenska kraftnät behöver man idag antingen själv vara balansansvarig eller sluta avtal med ett annat företag som är balansansvarig. Rollen som balansansvarig ska delas upp i två nya aktörsroller, BSP och BRP.
De två nya aktörsrollerna
- Balansansvarig part (Balance Responsible Party, BRP). En marknadsaktör som är ekonomiskt ansvarig för de obalanser som uppstår i en viss uttags- respektive inmatningspunkt.
- Leverantör av balanstjänster (Balancing Service Provider, BSP). En marknadsaktör med godkända förkvalificerade enheter eller grupper och som kan erbjuda balanstjänster till Svenska kraftnät.
Rollerna fastställs i villkor som i enlighet med beslut från Energimarknadsinspektionen ska implementeras senast 17 maj 2024.
Förändringen berör dagens balansansvariga som agerar på balansmarknaderna och öppnar upp för andra aktörer med resurser som enbart vill delta på balansmarknaderna.
De nya aktörsrollerna agerar på olika marknadsplatser
Uppdelningen innebär att de nya aktörsrollerna kommer att agera på olika marknadsplatser.
- Endast BSP:ar kommer att kunna delta på balansmarknaderna och leverera reserver till Svenska kraftnät i form av FCR, aFRR och mFRR.
- BRP:ar kommer fortsatt vara de aktörer som strävar efter att vara i balans i de uttags- respektive inmatningspunkter som de ansvarar för i sin portfölj och stå för den handel som sker på dagen före- och intradagsmarknaderna.
Förändringen ökar möjligheten för fler att bidra
Förändringen skapar förutsättningar för en oberoende aktör att nyttja flexibilitet för att leverera balanstjänster. Det här bidrar i sin tur till ökad konkurrens och väl fungerande balansmarknader samt på sikt ett mer effektivt nyttjande av elsystemet och dess resurser.
Aggregering, obalansjustering och verifiering
Genom införandet av BSP- och BRP-rollen möjliggörs en mer flexibel aggregering av resurser. En BSP kommer att kunna lämna bud med resurser som tillhör olika BRP:ars portföljer.
För att respektive BRP ska lämnas opåverkad av en BSP:s agerande kommer obalansjusteringen att baseras på faktisk levererad aktiverad volym (verifierad leverans) från BSP:n.
Arbete med hur BSP:ns leverans ska verifieras pågår.
Implementering av BSP- och BRP-rollen
Svenska kraftnät arbetar nu med implementering av villkoren i enlighet med Energimarknadsinspektionens beslut. Medan villkoren är bindande för Svenska kraftnät, är det först när kraven fastställs i avtal som de blir bindande gentemot marknadsaktörer. Svenska kraftnät kommer därför ta fram BSP- respektive BRP-avtal för aktörer att teckna som en del av implementeringen av villkoren.
Svenska kraftnät kommer publicera en guide för hur en aktör blir BSP respektive BRP – både för befintliga och nya aktörer på marknaderna.
Information om förändringarna kommer löpande publiceras på den här sidan samt via nyhetspubliceringar på svk.se. Följ oss genom att prenumerera på nyhetskategorin "Elmarknad allmänt".
Hur kan du som aktör påverka?
Svenska kraftnäts nuvarande balansansvarsavtal kommer i och med förändringen att ersättas med separata avtal för BSP respektive BRP. De nya avtalen är planerade för allmän konsultation omkring årsskiftet 2023/2024.
Svenska kraftnät kommer under implementeringen av rollerna att involvera aktörer för att få inspel kring lösningar och för att föra dialog om diverse frågeställningar.
Dialog genom aktörsmöten
Dialogen kommer bland annat att ske genom öppna aktörsmöten. Kommande möten kommer aviseras via nyhetspublicering samt på denna sidan.
Genomförda möten med tillhörande dokumentation :
Diskussionsgrupper för fördjupande samtal
Dessutom kommer mer fördjupade diskussioner äga rum i diskussionsgrupper kopplade till implementeringen av BSP- och BRP-rollerna.
Vad händer nu?
Svenska kraftnät bjuder in aktörer till att lämna intresseanmälan för att delta i diskussionsgrupp för implementeringen av BSP- och BRP-rollerna. Inbjudan riktar sig till aktörer som har en stor förståelse för elmarknaden och i synnerhet för balansmarknaderna.
Diskussionsgrupperna kommer att behandla frågor rörande implementeringen av BSP- respektive BRP- rollen, dock ej detaljerade frågor rörande IT-implementering (format, och så vidare). Arbetssättet kommer att bestå av digitala arbetsmöten med öppna, lösningsorienterande diskussioner.
- En diskussionsgrupp kommer att etableras med aktörer som är eller överväger att bli enbart BRP eller både BRP och BSP
- En separat diskussionsgrupp kommer att etableras med de aktörer som överväger att bli BSP
Intresseanmälan görs via samma formulär.
Tidigare diskussionsgrupp relaterat till BSP- och BRP-rollerna kommer i och med det här att lösas upp.
Om mötena
- Mötena kommer att bokas med cirka en veckas framförhållning och eventuellt material kommer att distribueras 1-2 dagar innan mötet.
- Det är ej obligatoriskt som medlem i diskussionsgruppen att delta på alla möten, men man bör kunna hålla ett högt och aktivt deltagande då platserna i grupperna är begränsade. Mötesspråk är svenska.
- För att skapa förutsättningar till givande diskussioner är platserna i grupperna begränsade.
Anmälan avslutades 5 november.
Svenska kraftnät bjuder in elmarknadens aktörer till en öppen konsultation om förslag till ändringar av villkoren för rollerna leverantör av balanstjänster (BSP) respektive balansansvarig part (BRP) i enlighet med artikel 18 i Balansförordningen.
Konsultationen pågår mellan 31 oktober till och 30 november 2023. Läs mer om Konsultation om ändring av Villkor avseende balansering i enlighet med artikel 18 i Balansförordningen (BSP och BRP)
Kontakt
Vid frågor som berör införandet av de nya rollerna är du välkommen att kontakta oss via e-post: bsp_brp@svk.se
Uppdelningen och de marknadsmässiga villkoren för de nya aktörsrollerna är en del av införandet av Europas inre elmarknad och regleras enligt nätkoden för balanshållning avseende el (Kommissionens förordning om fastställande av riktlinjer för balanshållning avseende el, 2017/2195) som trädde i kraft i december 2017.
Sedan dess har Svenska kraftnät och Energimarknadsinspektionen diskuterat olika lösningsalternativ till villkor för hur dessa roller ska bli en del av den framtida svenska elmarknaden.
Löpande under den perioden har även ett flertal aktörsmöten genomförts i syfte att informera om samt att samla in aktörernas synpunkter på olika regelverksförslag.
I maj 2023 tog Energimarknadsinspektionen beslut om villkoren och att villkoren ska implementeras senast 17 maj 2024.