Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Systemansvar & elmarknad

Svenska kraftnät arbetar på många olika sätt för att möta utmaningen i ett hållbart, effektivt och driftsäkert kraftsystem.

Kraftsystemet är inne i en snabb och omfattande omvandling. Detta ställer ökade och nya krav på oss som systemansvarig för det svenska elöverföringssystemet. Det får även stor påverkan för alla andra aktörer i kraftsystemet. Här presenteras en del av de utvecklingsinsatser vi arbetar med.

Utvecklingsinsatser

Elmarknadsnyheter

  • Aktörer välkomnas med inspel kring föreslagen modell av åtgärder till stöd för prissäkringsmarknaden 

    Svenska kraftnät jobbar för att öka likviditeten på prissäkringsmarknaden. Genom en referensgrupp, innehållande marknadsaktörer, har dialog förts om bland annat utformning av det koncept som tagits fram. Nu öppnar affärsverket upp för alla aktörer på marknaden att skicka in frågor, ge kommentarer och egna inspel kring den föreslagna modellen. Modellen ska ligga till grund för den piloten som planeras starta vid årsskiftet 2022/2023.
  • Mer handelskapacitet tillgänglig på intradagen när virtuellt elområde införs 

    Svenska kraftnät har ansökt om att införa så kallat virtuellt elområde mellan SE3, DK1 och NO1 i intradagsmarknaden. Syftet är att optimera handelskapacitet på intradagsmarknaden mellan områdena. Förslaget är en av flera åtgärder Svenska kraftnät arbetar med, för att på kort sikt öka den kapacitet som görs tillgänglig för marknaden, till dess att Norden inför flödesbaserad metod för kapacitetsberäkning och - tilldelning.
Granskad