Systemansvar & elmarknad
Svenska kraftnät arbetar på många olika sätt för att möta utmaningen i ett hållbart, effektivt och driftsäkert kraftsystem.
Kraftsystemet är inne i en snabb och omfattande omvandling. Detta ställer ökade och nya krav på oss som systemansvarig för det svenska elöverföringssystemet. Det får även stor påverkan för alla andra aktörer i kraftsystemet. Här presenteras en del av de utvecklingsinsatser vi arbetar med.
Utvecklingsinsatser
Sverige och Norden ska införa en ny metod för att beräkan och allokera kapacitet för handel på elmarknaden - flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod. Det kommer att resultera i betydande effekter för alla på elmarknaden – konsumenter, producenter och elhandlare.
Den nya metoden innebär att kapacitetsallokering till elmarknaden utgår från det fysiska flödet av el i elnäten och optimeras för högsta samhällsnytta för den europeiska elmarknaden som helhet.
Effektiv balansering är en förutsättning för leveranssäkerheten. Nu utvecklar vi en ny, modell för balansering av det nordiska kraftsystemet, Nordic Balancing Model (NBM). I arbetet ingår att säkerställa anpassning till Europas gemensamma lagstiftning och inre marknad för el.
NBM medför stora förändringar för marknadens aktörer. Införandet sker stegvis, tidplanen och genomförandet beror till stora delar på juridiskt godkännande av berörda tillsynsmyndigheter. Utvecklingen av NBM sker i ett gemensamt samverkansprojekt för de nordiska systemansvariga för överföringssystem, Svenska kraftnät, Energinet, Fingrid och Statnett.
Nu görs en gemensam översyn av indelningen av elområden i Europa. Svenska kraftnät ansvarar som systemansvarig för det svenska överföringssystemet för el, för att genomföra Sveriges översyn. Arbetet styrs av EU:s gemensamma regelverk.
Svenska kraftnät har ett regeringsuppdrag att se över hanteringen av förfrågningar om nyanslutningar och ökat abonnemang.
Vattenkraft har en viktig roll i elsystemet genom sina systemstabiliserande egenskaper, som reglerkraft och som det kraftslag som producerar mest el i Sverige och Norden. Betydelsen av effektiv tillgång till vattenkraft ökar också i takt med både elektrifieringen av samhället och ökade behov av balansering relaterat till introduktion av mer vind- och solkraft. Svenska kraftnät arbetar för att tydliggöra betydelsen av vattenkraftens förmågor för att upprätthålla en trygg elförsörjning.
Mer om Svenska kraftnäts arbete för nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel
Pilotstudien för resurser med begränsad energireserv möjliggör budgivning samtliga timmar på dygnet och avser FCR-D upp och ned. Syftet med pilotstudien är både att öka likviditeten på marknaden och att höja kunskapen om hur dessa resurser samspelar med kraftsystemet. Projektet fortsätter fram tills att de nya tekniska kraven för FCR har implementerats.
Mer information om Svenska kraftnäts pilotstudie för ökad leverans av stödtjänster från energilager
Under 2022 inledde Svenska kraftnät en pilotstudie om leverans av stödtjänster och avhjälpande åtgärder från resurser med variabel produktion eller förbrukning. Syftet är att i samverkan med branschen skapa en förståelse för förutsättningarna för variabla resurser att bidra med stödtjänster samt att utreda hur förkvalificeringsprocessen ska gå till för resurser med variabel produktion eller förbrukning.
Studien erbjuder aktörer en möjlighet att i samarbete med Svenska kraftnät utforska de egna förutsättningarna för att leverera stödtjänster från resurser med variabel produktion eller förbrukning. De aktörer som deltar i studien kan också visa upp sina förslag på nya tekniska lösningar. Detta kan i sin tur tydliggöra behov av att justera förslaget till förkvalificeringsprocess.
Anmälan till pilotstudien har stängt.
För frågor om pilotstudien, mejla fcr@svk.se
Pilotstudien möjliggör för aktörer att delta på marknaden för mFRR med mindre bud (1 MW) i samtliga elområden. Pilotstudien är öppen för nya anläggningar som inte deltagit på reglerkraftmarknaden tidigare. Syftet är att öka flexibiliteten i kraftsystemet.
Pilotstudien beräknas pågå tills det att budgränsen på marknaden för mFRR sänks till 1 MW för alla budgivare. Tidplanen kan komma att justeras under studiens gång.
Anmälan sker löpande.
Är du intresserad av att delta? Mejla mfrr@svk.se
Svenska kraftnät har initierat ett pilotprojekt för att testa nya åtgärder till stöd för prissäkring på den svenska elmarknaden. Pilotprojektet syftar till att öka likviditeten på den svenska marknaden för långsiktig prissäkring och agera som exempel på alternativ till de åtgärder som i nuläget beskrivs i det den europiska kommissionsförordningen Förhandstilldelning av kapacitet (Forward Capacity Calculation, FCA).
Tanken är att identifiera och utveckla åtgärder för att säkerställa tillräcklig likviditet på marknaden för långsiktig prissäkring i svenska och angränsande elområden. Arbetet innefattar analys av potentiella åtgärder kopplade till prissäkringsmarknaden och kommunikation med externa intressenter.
Intressenter välkomnas nu att ge förslag på utformningen av pilotprojektet.
Lokala kapacitetsbrister i elnäten hindrar områden från att få sina behov av eleffekt tillgodosedda. Svenska kraftnät testar lokala flexibilitetsmarknader som ett av flera sätt att hantera detta. Arbetet bedrivs i forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan med bland annat berörda regionnätsägare.
Kraftsystemhubben kommer vara det nav där aktörer levererar och hämtar data. Syftet med Kraftsystemhubben är att förenkla datautbytet mellan aktörer i kraftsystemet, för att på så sätt uppnå effektivare processer och arbetssätt.