Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

En reparatör lagar någonting högt uppe i en kraftledningsstolpe.

Civilplikt

Regeringen aktiverade i januari 2024 delar av civilplikten. Svenska kraftnät fick i oktober 2023 i uppdrag av regeringen att analysera behovet av civilplikt inom elförsörjningen. I uppdraget har ingått att lämna förslag på åtgärder som behövs för att individer som redan har relevant kompetens ska kunna skrivas in för civilplikt inom elförsörjningen.

Genom skyndsam aktivering av civilplikt inom elförsörjningen bedömer Svenska kraftnät att cirka 1 000 personer kan skrivas in som civilpliktiga och tillföras totalförsvarsviktiga verksamheter inom elförsörjningen. Det innebär en viktig första förstärkning av den personella förmågan till elförsörjningen under höjd beredskap.

Utbildning beräknas påbörjas 2025

De första utbildningarna av civilpliktiga beräknas kunna påbörjas under 2025. Inom den nu aktiverade civilplikten är det två områden som bedömts som lämpliga. Det handlar främst om personer som ska reparera skadade elledningar och stationer men också drifttekniker för att kunna bemanna viktiga vattenkraftsanläggningar.

Mer information kommer

Mer information kommer kontinuerligt att publiceras på denna sida.

Vanliga frågor om civilplikt inom elförsörjningen

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har ansvar för civilpliktssystemet i Sverige. På MSB:s webbplats hittar du generella frågor och svar om civilplikt och verksamhetsspecifika frågor om civilplikt inom kommunal räddningstjänst.