Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Beslut om placering i säkerhetsklass

Den som något sätt deltar i en säkerhetskänslig verksamhet ska enligt säkerhetsskyddslagen säkerhetsprövas och eventuellt placeras in i säkerhetsklass. Vilka befattningar som berörs av detta framkommer i verksamhetens befattningsanalys. Syftet med en befattningsanalys är att få en tydlig bild av vilka befattningar eller roller som deltar i er säkerhetskänsliga verksamhet.

Det kan även förkomma fall där befattningen eller rollen inte är placerad i säkerhetsklass men där säkerhetsprövning ändå ska genomföras genom en så kallad ”säkerhetsprövning utan inplacering i säkerhetsklass”. Det kan till exempel vara befattningar som endast i enskilda fall tar del av information i säkerhetsskyddsklassen begränsat hemlig och-/eller som genom sitt deltagande i verksamheten inte kan orsaka mer än ringa skada för Sveriges säkerhet.

Ansvarsfördelningen för beslut

Enskilda verksamhetsutövare tar i regel inte beslut om placering i säkerhetsklass. Ansvarsfördelningen för beslut om placering i säkerhetsklass ser ut så här:

  • Svenska kraftnät tar beslut om placering i säkerhetsklass 2 och 3 för enskilda verksamhetsutövare inom områdena elförsörjning och dammanläggningar.
  • För bolag med kommunalt rättsligt bestämmande beslutar kommunen eller regionen om placering i säkerhetsklass 2 och 3.
  • Regeringen beslutar om placering i säkerhetsklass 1 efter ansökan från den som beslutar om placering i säkerhetsklass 2 och 3 för er verksamhet.

Läs mer om placering i säkerhetsklass i Svenska kraftnäts vägledning Beslut om placering i säkerhetsklass (.pdf) Öppnas i nytt fönster och tillhörande bilaga med exempel på befattningsanalys (.pdf) Öppnas i nytt fönster.

Blankett