Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Krigsplacering

Trygg energiförsörjning är en grundförutsättning för totalförsvaret, såväl i fred som vid höjd beredskap. Det förändrade säkerhetspolitiska läget gör att Sverige har behov av att ytterligare bygga och fortsatt stärka vår totalförsvarsförmåga, både det militära och civila försvaret.

I ett läge där beredskapen skulle höjas ska totalförsvarets behov av el, drivmedel, energigas, fjärrvärme och fjärrkyla kunna tillgodoses. För att driva produktion, nät och tjänster behövs personalstyrka. Krigsplacering är en planeringsåtgärd för att ha tillgång till sin egen personal i händelse av högsta beredskap.

Svenska kraftnät och Energimyndigheten har därför tagit fram en vägledning för att underlätta personalplaneringen inför höjd beredskap. Vägledningen är en hjälp för alla privata aktörer inom energisektorn.

Vägledningen innehåller en checklista såväl som principer för urval som information om vilka styrande regelverk som gäller.

Ladda ner vägledningen "Krigsplacering av medarbetare inom energisektorn" (.pdf) Öppnas i nytt fönster

 

Frågor och svar

Här får du svar på de vanligaste frågorna.