Frekvenshållningsreserv störning uppreglering (FCR-D upp)
Frekvenshållningsreserv störd drift uppreglering. Kallas vanligen FCR-D upp, vilket är en förkortning av beteckningen på engelska; upwards Frequency Containment Reserve – Disturbance.
Frekvenshållningsreserver (FCR) har till uppgift att stabilisera frekvensen vid frekvensavvikelser och är grundläggande för att kunna hålla balansen. De aktiveras automatiskt om frekvensen ändras inom det frekvensområde de ska stötta. FCR handlas upp i förväg för varje ögonblick under dygnet.
Det finns flera olika FCR-produkter. FCR-D upp är en av två frekvensreserver som används vid störning.
Information om frekvenshållingsreserv vid störd drift, nedreglering (FCR-D ned)
Information om frekvenshållningsreserv vid normal drift (FCR-N)
Om FCR-D upp
FCR-D upp avser endast uppreglering.
- Minsta budstorlek: 0,1 MW
- Aktivering: Automatisk linjär aktivering i frekvensintervallet 49,90-49,50 Hz
- Aktiveringstid: 50% inom 5 sekunder och 100 % inom 30 sekunder
- Volymkrav för Sverige: Upp till 558 MW
- Uthållighet: Minst 20 minuter
Observera att volymkravet för FCR-D upp beror av aktuellt dimensionerande fel i systemet och därför kan variera under året. Det maximala volymkravet är baserat på att Oskarshamn 3 är i full drift, vilket då innebär att dimensionerande fel i Norden är 1450 MW.
Generella krav (gäller alla stödtjänster)
- Godkänd förkvalificering
- Realtidsmätning
- Elektronisk kommunikation
Handel och prissättning av FCR-D upp
FCR-D upp handlas för uppreglering. Upphandling sker i två kompletterande auktioner en dag innan drift. Majoriteten av kapaciteten upphandlas i den första auktionen, resterande upphandlas i den andra auktionen.
Kapacitetsersättning
Avropade kapacitetsbud för FCR-D upp ersätts till angivet pris, så kallat ”pay-as-bid". Medelpris per MW publiceras via Svenska kraftnäts stödsystem Mimer Öppnas i nytt fönster.
Krav för att leverera FCR-D upp
För att leverera stödtjänster behöver kraven i gällande balansansvarsavtal med tillhörande bilagor uppfyllas. Läs särskilt bilaga 3 – Handel med Frequency Containment Reserve (FCR).
Läs mer om Balansansvarsavtalet.
Förkvalificering
För att få delta på marknaden för FCR-D upp ska en aktör först visa att de tekniska kraven för FCR-D upp är uppfyllda. Det görs via en förkvalificering med godkänt resultat.
Förnyad bedömning
Enheter eller grupper som tillhandahåller FCR ska bedömas på nytt
- åtminstone vart femte år
- om de tekniska kraven, uthållighetskraven eller utrustningen har ändrats,
- om den utrustning som rör aktivering av FCR moderniseras.
Kontakt och mer information om FCR-D upp
Om du har frågor om FCR-D upp, vänligen kontakta oss via e-post:fcr@svk.se.
Förklaring av begrepp
Centralt styrd FCR
Med central styrning avses i detta fall att en enhet eller grupp som tillhandahåller FCR styrs genom att frekvensen återkopplas via en central funktion. Det innebär att resursen i driftskedet är beroende av en central funktion för att aktiveras. Exempel på detta är central frekvensmätning och central beräkning av börvärde.
Lokalt styrd FCR
En resurs som inte är beroende av en central funktion räknas som lokalt styrd och omfattas inte av volymbegränsningen.
En resurs kan räknas som lokalt styrd även om den innan driftskedet använder sig av en central funktion, exempelvis för schemaläggning. Det förutsätter att eventuella centrala signaler skickas i god tid före leveransperioden samt att leverantören har möjlighet att verifiera att signalen mottagits av resursen.
För att en resurs ska räknas som lokalt styrd trots att centrala funktioner används i planeringsskedet, ska det finnas möjlighet att underrätta Svenska kraftnät innan leveransperiodens start i händelse av att dessa centrala funktioner fallerar.
Stegvis reglerad FCR
Stegvis reglering kan tillämpas om flera relästyrda enheter kontrolleras och styrs som en grupp, exempelvis genom att en enhet i taget aktiveras eller deaktiveras. Det innebär att responsen inte är helt linjär och att aktivering sker delvis linjärt mot den stationära frekvensavvikelsen. Stegvis reglering för FCR-D upp illustreras i figur A.
Figur 1. Exempel som visar delvis linjär aktivering av FCR-D, där P är förbrukad effekt och f är frekvens.