Totalförsvaret inkluderar militärt och civilt försvar
Totalförsvarsplaneringen har återupptagits i Sverige med anledning av det förändrade säkerhetspolitiska läget i vår omvärld. Totalförsvaret inkluderar både militärt och civilt försvar.
Med civilt försvar menas den verksamhet som statliga myndigheter, kommuner och regioner samt enskilda företag, föreningar med flera vidtar i fredstid för att göra det möjligt för samhället att hantera situationer då beredskapen höjs.
Målet för det civila försvaret ska vara att ha förmåga att
- värna civilbefolkningen
- säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna
- upprätthålla en nödvändig försörjning
- bidra till det militära försvarets förmåga vid väpnat angrepp eller krig i vår omvärld
- upprätthålla samhällets motståndskraft mot externa påtryckningar och bidra till att stärka försvarsviljan
- bidra till att stärka samhällets förmåga att förebygga och hantera svåra påfrestningar på samhället i fred
- med tillgängliga resurser bidra till förmågan att delta i internationella fredsfrämjande och humanitära insatser.
Särskilt ansvar inför och under höjd beredskap
Svenska kraftnät har enligt 4 § förordning med instruktion för Affärsverket Svenska kraftnät (2007:1119) ansvar för att i krig eller när regeringen annars bestämmer är det Svenska kraftnäts uppgift att i samverkan med övriga totalförsvarsmyndigheter tillgodose samhällets behov av elkraft genom att planera, leda och samordna elförsörjningens resurser.
I händelse av höjd beredskap och krig ska Svenska kraftnät också arbeta för att stödja Försvarsmakten.
Svenska kraftnät är utpekad som elberedskapsmyndighet.
Tillsammans med andra myndigheter har Svenska kraftnät ett särskilt ansvar inför och vid höjd beredskap enligt förordningen (2022:524) om statliga myndigheters beredskap och förordningen om totalförsvar (2015:1053).
Enligt dessa ska myndigheten beakta totalförsvarets krav och planera för att fortsätta sin verksamhet i händelse av höjd beredskap så långt det är möjligt med hänsyn till tillgången på personal och förhållandena i övrigt.
Från 1 oktober 2022 inrättas en ny modell för arbetet med totalförsvar och Svenska kraftnät kommer då att benämnas beredskapsmyndighet. Det är ett 60-tal myndigheter som är utpekade som beredskapsmyndigheter och dessa är i sin tur indelade i beredskapssektorer.
Svenska kraftnät tillhör dels sektorn ”Energiförsörjning” vars arbete samordnas av Energimyndigheten samt ”Elektroniska kommunikationer och post” som samordnas av Post- och Telestyrelsen (PTS).
Krigsplacering
Svenska kraftnät har tillsammans med Energimyndigheten tagit fram en vägledning för krigsplacering av medarbetare inom den privata energisektorn.
Kontakta oss
Kontakta oss via e-post: beredskap@svk.se eller via telefon (växeln): 010-475 80 00