Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Handel och prissättning

Översikt av hur olika reserver handlas och prissätts samt data om utfallet av handeln, det vill säga vilka volymer som handlats och till vilka priser.

Handel med och prissättning av reserver

Uppdaterad 30 april 2024

Handel med och prissättning av reserver (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Tidpunkt för upphandling av respektive reserv redovisas i Figur 1. Reserverna FCR-N, FCR-D upp och FCR-D ned upphandlas under två kompletterande upphandlingar en dag (D-1) innan drift. Majoriteten av kapaciteten för FCR upphandlas i den första upphandlingen, resterande upphandlas i den andra upphandlingen. Reserven aFRR upphandlas D-1

Upphandling av mFFR sker på kapacitetsmarknad och på energiaktiveringsmarknad. Kapacitetsmarknaden för mFRR upphandlas D-1 medan energibud för mFRR avropas under drifttimmen vid behov. mFRR energibud lämnas senast 45 minuter innan drifttimmen. Ett avropat bud på kapacitetsmarknaden innebär ett åtagande om att lämna bud på energiaktiveringsmarknaden. FFR som inte syns i Figur 1 upphandlas på årsbasis, avrop sker två gånger per vecka (måndag och fredag).

Handel med och prissättning av reserver. (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Figur 1. Handel och prissättning av reserver. FFR ingår inte i figuren då den upphandlas på årsbasis.

För mer utförlig information om kraven, se BSP-avtal och tillhörande regeldokument.

Ta del av informationen Handel med och prissättning av reserver som dokument (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Avropade volymer och priser för reserver

Reserv Avropad kapacitet Aktiverad energi
FFR Priser och volymer för avropad FFR publiceras på sidan Behov av FFR Aktiverad energi för FFR publiceras inte och ersätts inte.
FCR Priser och volymer för avropad FCR kapacitet publiceras på Svenska kraftnäts stödsystem Mimer Öppnas i nytt fönster.

Aktiverad energi för FCR-N publiceras på ENTSO-E:s transparansplattform (på engelska) Öppnas i nytt fönster

Aktiverad energi för FCR-N ersätts enligt upp- eller nedregleringspris som publiceras på Svenska kraftnäts stödsystem Mimer Öppnas i nytt fönsteroch på eSetts webbplats (på engelska) Öppnas i nytt fönster.

Aktiverad energi för FCR-D publiceras inte och ersätts inte.

aFRR Priser och volymer för avropad aFRR kapacitet publiceras på Svenska kraftnäts stödsystem Mimer. Öppnas i nytt fönster

Aktiverad energi för aFRR publiceras på ENTSO-E:s transparansplattform (på engelska) Öppnas i nytt fönster

Aktiverad energi ersätts enligt upp- eller nedregleringspris som publiceras på Svenska kraftnäts stödsystem Mimer Öppnas i nytt fönster och på eSetts webbplats (på engelska) Öppnas i nytt fönster.

mFRR Priser och volymer för avropade mFRR kapacitet publiceras på Svenska kraftnäts stödsystem Mimer Öppnas i nytt fönster. Priser och volymer för avropad mFRR energi publiceras på Svenska kraftnäts stödsystem Mimer Öppnas i nytt fönster och på eSetts webbplats (på engelska) Öppnas i nytt fönster.

Mer information