Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

EU-lagstiftning

EU-kommissionen har tagit fram ett gemensamt regelverk för att säkerställa genomförandet av EU:s inre elmarknad. Regelverket sätter spelreglerna och ramarna för elmarknaden och dess olika aktörer. Svenska kraftnät arbetar aktivt med att implementera den EU-lagstiftning som ligger till grund för skapandet av en väl fungerande inre marknad för el.

Mer information om utvecklingen av EU-lagstiftning för att etablera en inre marknad för el.

Konsultationer om kommissionsförordningar

På sektionen Möt Svenska kraftnät kan du se aktuella konsultationer och även genomförda konsultationer som rör kommissionsförordningar.

Kraftsystemet omgärdas av ett legalt ramverk bestående av svenska lagar, förordningar och föreskrifter samt EU-lagstiftning i form av direktiv och förordningar. Läs mer om det legala ramverket.

Nyheter om nätkoder

  • Konsultation om undantag från att överföra skyldigheter avseende FCR 

    Svenska kraftnät och Energinet har tagit fram ett gemensamt förslag gällande undantag från att tillåta leverantörer av balanstjänster att överföra sina skyldigheter avseende frekvenshållningsreserver (FCR). Elmarknadens aktörer bjuds nu in till en öppen konsultation om förslaget. Konsultationen är öppen till och med den 18 november 2022.

Granskad