Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Press

Här hittar du som journalist eller redaktion våra senaste pressmeddelanden och pressbilder och kontakt för media. Här finns även länkar till nyheter, remissvar och rapporter och våra utbyggnadsprojekt.

Pressmeddelande

Avtagande minskning av elförbrukningen i februari


Sverige fortsätter att dra ner på elförbrukningen, men i avtagande takt. Det framgår när förbrukningssiffrorna av el som skickas in från Sveriges alla nätägare ställs samman. Korrigerat för kalender- och temperaturskillnader var minskningen 6,5 procent i februari jämfört med ett år tillbaka.

Skogssäter-Ingelkärr ökar effektuttaget i Västra Götaland


Nu startar Svenska kraftnät upp projektet Skogssäter-Ingelkärr, där en ny 400 kV-ledning ska byggas för att öka kapaciteten i Västra Götaland och bidra till att möjliggöra de storskaliga elektrifieringsplanerna i regionen.

Svenska kraftnät planerar för ökad investeringstakt


Investeringarna under de kommande tre åren i det svenska transmissionsnätet och stödjande IT-system beräknas uppgå till 32 miljarder kronor. Det är en ökning med 4,7 miljarder kronor jämfört med föregående års treårsplanering.

Sverige fortsätter att snåla på elen


Sverige fortsätter att dra ner på elförbrukningen. Korrigerat för kalender- och temperaturskillnader var minskningen 7,1 procent i januari jämfört med ett år tillbaka. "Liksom tidigare vintermånader är minskningen störst i södra Sverige, där är minskningen 10,2 procent", säger Erik Ek, strategisk driftchef, Svenska kraftnät.

Risken för bortkoppling av el är åter låg


Svenska Kraftnät klassificerar ned risken för effektbrist från reell till låg. "Bakom vår nya bedömning har vi dels en förbättrad energisituation i norra Europa, dels en stadigvarande minskad elförbrukning under höglasttimmarna", säger Pontus de Maré, driftchef, Svenska kraftnät.

10 miljarder i elstöd till landets hushåll


Alla hushåll med eget elnätsavtal får kontantstöd för att hantera höga elpriser under november och december 2022. Storleken på stödet beror dels på hur mycket el man förbrukade under de två månaderna, dels var någonstans i landet som förbrukningen har skett.

December blev åter en månad med minskad elförbrukning


Korrigerat för temperatur och kalendereffekter minskade förbrukningen av el i december med 8,2 procent. Störst är minskningen i elområde 4, södra Sverige. Där var minskningen 12,6 procent.

Ökad överföringskapacitet i Svenska kraftnäts ledningar


Överföringskapaciteten av el mellan Sveriges elområden i sydlig riktning ökade med drygt en tiondel 2022 jämfört med 2021. Det beror bland annat på investeringar i nya apparater och ledningar men även god planering av underhållsarbeten.

Elstödsförslag med ett maxbelopp till näringsidkare och juridiska personer


Svenska kraftnät föreslår att elstöd betalas till näringsidkare och juridiska personer, men med tak som bestäms av EU:s statsstödsregler och som ej får överstiga 2 miljoner euro (drygt 22 miljoner kronor). Då elstödet utgår från vad medelpriset har varit under en 12-månadsperiod betalas det endast ut i elområde 3 och 4.

Svensk elexport krymper kraftigt de kommande åren


Sverige har under flera år varit en av Europas största exportörer av el. I en ny analys över utvecklingen av kraftsystemet fram till 2027 minskar överskottet från dagens 28 TWh till 6, men beroende på väderår kan Sverige 2027 till och med få en negativ elenergibalans.

Presstelefon & jour

Du som är journalist når oss alltid på 010-475 80 10.

Det går också bra att skicka e-post till press@svk.se. Ditt mejl hanteras skyndsamt under kontorstid.

Prenumerera

I Svenska kraftnäts pressrum hos Via TT kan du registrera dig för att prenumerera på våra pressmeddelanden.

Svenska kraftnäts pressrum hos Via TT Öppnas i nytt fönster

Registrera dig för prenumeration Öppnas i nytt fönster