Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Press

Här hittar du som journalist eller redaktion våra senaste pressmeddelanden och pressbilder och kontakt för media. Här finns även länkar till nyheter, remissvar och rapporter och våra utbyggnadsprojekt.

Pressmeddelande

Svenska kraftnät bygger ut transmissionsnätet till havs


Svenska kraftnät planerar i en första omgång för sex havsbaserade anslutningspunkter utanför landets kuster till en preliminär kostnad på 30-42 miljarder. Därigenom möjliggörs investeringar i havsbaserade vindkraftsparker motsvarande elförbrukningen för 8 miljoner bostäder.

Minskade marginaler när elförbrukningen ökar


Sveriges beroende av import av el då förbrukningen är som störst ökar successivt de kommande fyra vintrarna. Detta som en konsekvens av att elektrifieringen av industrin tar fart. Dagens årsförbrukning på 140 TWh förväntas öka till 157 TWh år 2026.

Svenska kraftnät öppnar kontor i Göteborg


Svenska kraftnät öppnar i höst ett kontor i Göteborg och nu har kontrakt tecknats för kontorslokalen. Satsningen är ett led i myndighetens kraftiga expansion och ökning av personalstyrkan.

500 nya tjänster tillsätts för att klara utbyggnaden av transmissionsnätet och omställningen av energisystemet


Svenska kraftnät har på några år fördubblat antalet anställda till i dag cirka 900. Men energiomställningen och utfasningen av fossila bränslen kräver mycket stora investeringar i det svenska transmissionsnätet, både på land och till havs. Därför ska ytterligare 500 nya tjänster tillsättas.

Svenska kraftnät lämnar klartecken till ökat effektuttag


Med de stora planerade investeringarna i Norrland har Svenska kraftnät fått in mycket stora ansökningar om ökat effektuttag. Genomförda analyser och identifierad investeringar gör att Svenska kraftnät nu kan lämna förhandsbesked om kapacitetsuttag på uppemot 2000 MW.

Svenska kraftnät planerar för ökad investeringstakt


Investeringarna under de kommande tre åren i det svenska transmissionsnätet och stödjande IT-system beräknas uppgå till 27,3 miljarder kronor. Det är en ökning med fyra miljarder kronor jämfört med föregående års treårsplanering.

Elektrifieringen får nu avtryck i ökad elförbrukning


Under en lång rad av år har elförbrukningen legat stabil i Sverige. Men nu räknar Svenska kraftnät i en ny rapport att den börjar skjuta fart. Framför allt på grund av nya industrietableringar och nya serverhallar.

Sol- och vindkraften bjuds in som stödtjänstleverantörer


Svenska kraftnät bjuder in elproducenter och elförbrukare med variabla resurser till en pilotstudie för att öka förståelsen om hur dessa kan bidra med stödtjänster till kraftsystemet. Med samarbetet hoppas Svenska kraftnät att även vind- och solenergin kan komma in på marknaden och börja bidra med tjänster som håller det svenska kraftsystemet i balans.

Svenska kraftnät vill investera över åtta miljarder vid Norrlandskusten


Svenska kraftnät har ansökt hos regeringen om godkännande av ett investeringspaket på 8,4 miljarder. Pengarna ska gå till att tillgodose de stora effektbehov som beräknas uppstå utmed övre Norrlandskusten.

Kommande vinters import av el i nivå med årets


Totalt sett är Sverige en stor nettoexportör av el. Men vid perioder, inte minst när det är mycket kallt räcker inte den inhemska elproduktionen. Inför kommande vinter, 2021/2022, bedömer Svenska kraftnät att Sverige får ett underskott på 1 600 MW under den timme med högst elförbrukning, vilket måste täckas med import.

Presstelefon & jour

Du som är journalist når oss alltid på 010-475 80 10.

Det går också bra att skicka e-post till press@svk.se. Ditt mejl hanteras skyndsamt under kontorstid.

Prenumerera

I Svenska kraftnäts pressrum hos Via TT kan du registrera dig för att prenumerera på våra pressmeddelanden.

Svenska kraftnäts pressrum hos Via TT Öppnas i nytt fönster

Registrera dig för prenumeration Öppnas i nytt fönster

Öppna RSS-flöde i webbläsaren