Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Press

Här hittar du som journalist eller redaktion våra senaste pressmeddelanden och pressbilder och kontakt för media. Här finns även länkar till nyheter, remissvar och rapporter och våra utbyggnadsprojekt.

Pressmeddelande

7,6 procent minskad elförbrukning i oktober


Förbrukningssiffrorna av el som skickas in från Sveriges alla nätägare visar på en tydlig minskning i oktober jämfört med ett år tidigare. Med hänsyn till det milda vädret nu i höst – temperaturkorrigerat – stannade minskningen på 6,3 procent. Störst är minskningen i elområdena 4, södra Sverige. Där är den temperaturkorrigerade minskningen 11,5 procent.

55 miljarder i kontantstöd till elanvändare


Alla elanvändare med eget elnätsavtal i södra Sverige – elområde 3 och 4 – får kontantstöd för att hantera onormalt höga elpriser. Däremot utbetalas inget stöd till elanvändare i norra Sverige – elområde 1 och 2.

Hushållen kapar elförbrukningen kraftigt i september


De höga elpriserna får de svenska hushållen att dra i handbromsen. "Kan hushållen fortsätta på detta sätt under hela vintern minskar risken för bortkoppling på grund av effektbrist påtagligt. Därtill pressar det tillbaka elpriset", säger Erik Ek, strategisk driftchef, Svenska kraftnät.

Mångmiljard investering ökar elöverföring mellan elområde 2 och 3


Svenska kraftnäts styrelse har beslutat om investeringar i dubbla 400 kv ledningar i höjd med Sollefteå ned till Mehedeby, norr om Uppsala. Projektet som har en preliminär budget på 14 miljarder kronor är nödvändig för att möta ökad elförbrukning samt för att ansluta ny planerad vindkraft.

Nätavgifterna begränsas enligt förslag från Svenska kraftnät


Svenska kraftnäts styrelse ska den 30 september ta ställning till ett förslag om att begränsa uttaget av nätavgifterna med 11 miljarder kronor. "Även om det är regionnätsföretagen som betalar dessa nätavgifter innebär det en lättnad för slutanvändarna. Alltså hushållen och företagen", säger Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör, Svenska kraftnät.

Svenska kraftnät bygger ut transmissionsnätet till havs


Svenska kraftnät planerar i en första omgång för sex havsbaserade anslutningspunkter utanför landets kuster till en preliminär kostnad på 30-42 miljarder. Därigenom möjliggörs investeringar i havsbaserade vindkraftsparker motsvarande elförbrukningen för 8 miljoner bostäder.

Minskade marginaler när elförbrukningen ökar


Sveriges beroende av import av el då förbrukningen är som störst ökar successivt de kommande fyra vintrarna. Detta som en konsekvens av att elektrifieringen av industrin tar fart. Dagens årsförbrukning på 140 TWh förväntas öka till 157 TWh år 2026.

Svenska kraftnät öppnar kontor i Göteborg


Svenska kraftnät öppnar i höst ett kontor i Göteborg och nu har kontrakt tecknats för kontorslokalen. Satsningen är ett led i myndighetens kraftiga expansion och ökning av personalstyrkan.

500 nya tjänster tillsätts för att klara utbyggnaden av transmissionsnätet och omställningen av energisystemet


Svenska kraftnät har på några år fördubblat antalet anställda till i dag cirka 900. Men energiomställningen och utfasningen av fossila bränslen kräver mycket stora investeringar i det svenska transmissionsnätet, både på land och till havs. Därför ska ytterligare 500 nya tjänster tillsättas.

Svenska kraftnät lämnar klartecken till ökat effektuttag


Med de stora planerade investeringarna i Norrland har Svenska kraftnät fått in mycket stora ansökningar om ökat effektuttag. Genomförda analyser och identifierad investeringar gör att Svenska kraftnät nu kan lämna förhandsbesked om kapacitetsuttag på uppemot 2000 MW.

Presstelefon & jour

Du som är journalist når oss alltid på 010-475 80 10.

Det går också bra att skicka e-post till press@svk.se. Ditt mejl hanteras skyndsamt under kontorstid.

Prenumerera

I Svenska kraftnäts pressrum hos Via TT kan du registrera dig för att prenumerera på våra pressmeddelanden.

Svenska kraftnäts pressrum hos Via TT Öppnas i nytt fönster

Registrera dig för prenumeration Öppnas i nytt fönster

Öppna RSS-flöde i webbläsaren