Flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod
Svenska kraftnät arbetar i ett nordiskt projekt för införande av ny metod för att beräkna och allokera kapacitet för handel på elmarknaden. Den nya metoden kommer att resultera i betydande effekter för alla på elmarknaden – konsumenter, producenter och elhandlare.
De systemansvariga för elöverföringssystem (TSO) i Norden och nordiskt regionalt koordineringscenter (Nordic Regional Coordination Centre, RCC) ansvarar för att införa flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod i Norden. Den nya metoden innebär att kapacitetsallokering till elmarknaden utgår från det fysiska flödet av el i elnäten och optimeras för högsta samhällsnytta för den europeiska elmarknaden som helhet.
Flödesbaserad kapacitetsberäkning
Med flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod kan TSO:erna tilldela marknaden mer handelskapacitet med bibehållen säkerhet samtidigt som kapacitetsallokeringen optimeras mot samhällsekonomisk nytta. Samhällsekonomisk nytta definieras här som (Socio-economic Welfare, SEW).
Med samhällsekonomisk nytta definieras här som Socio-economic Welfare (SEW). SEW är detsamma som summan av konsumentöverskott, producentöverskott och flaskhalsinkomster.
Idag anger varje TSO ett bestämt värde i MW för överföring mellan varje elområde. Marknadskopplingsalgoritmen matchar sedan det med aktuella bud.
Med flödesbaserad metod, får marknadskopplingsalgoritmen istället en mängd data som anger förutsättningarna för säker överföring i form av olika FB-parametrar. Marknadskopplingsalgoritmen Euphemia utgår sedan från FB-parametrarna för att hitta den mest optimala lösningen för handel inom angivna nätverksbegränsningar. Euphemia matchar bud på elmarknaden genom att prioritera de energitransaktioner som ger högst SEW.
Vid tilldelning av kapacitet mellan två angränsande elområden, så konkurrerar alla bud på lika villkor om kapaciteten, alltså även bud i områden utanför dessa två elområden. Detta innebär ökad konkurrens på marknaden.
Flödesbaserad marknadsdata är mer komplett, men blir även komplex och svårläst än det vi får idag. Marknadsaktörer kommer därför att behöva förhålla sig till mer detaljerad och annorlunda information än idag. Svenska kraftnät uppmanar därför alla aktörer att följa parallelldriften och själva sätta sig in i data och rapporter redan nu.
Inför införandet av flödesbaserad metod i Norden genomförs en så kallad extern paralldrift (External Parallel Run). Under EPR simuleras flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod så och resultaten jämförs med det faktiska marknadsutfallet från nuvarande kapacitetsberäkningsmetod.
Flödesbaserad metod optimeras alltså mot så europeisk samhällsnytta, så kallad Social-economic Welfare (SEW). En naturlig följd av detta är att FB medför potentiellt mer tillgänglig kapacitet och att priserna i Norden och Europa utjämnas.
Som helhet blir vårt nordiska samhälle rikare av de ökade handelsmöjligheter som skapas. Under vissa perioder kommer till exempel konsumenter i vissa regioner att få högre priser.
Prisutjämningen är en del av förverkligandet av EU:s inre energimarknad.
Syftet med flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod är att öka den samhällsekonomiska nyttan, det vill säga värdet för elmarknaden som helhet.
Flödesbaserat kapacitetsberäkning möjliggör bättre utnyttjande av elnätet och är på det sättet överlägsen nuvarande kapacitetsberäkningsmetod (Net Transfer Capacity, NTC). Genom att öka överföringsförmågan ökar också mängden el som kan tilldelas för handel på elmarknaden. Ökad överföring och ökad handel medför större samhällsnytta.
Flödesbaserad metod är också en viktig förutsättning för att den gröna omställningen. Vi behöver kunna transportera en ökande mängd förnybar el från producenter till konsumenter och flödesbaserad kapacitetsberäkning kommer att hjälpa oss att göra just det utan att kompromissa med systemsäkerheten.
Flödesbaserad kapacitetsberäkning är steg mot att förverkliga den inre energimarknaden som EU:s medlemsländer har kommit överens om under lång tid och har formaliserats genom gemensam EU-lagstiftning. Idag används icke samordnad NTC kapacitetsberäkning i Norden. Det kan vi inte fortsätta med. EU:s regelverk anger att alla medlemsländer i EU ska använda så kallad flödesbaserad metod för kapacitetsberäkning (flow-based, FB), om de inte kan visa att en samordnad NTC-metod skulle ge större samhällsnytta.
Svenska kraftnät och övriga nordiska stamnätsoperatörerna har de senaste åren gemensamt arbetat för att utveckla flödesbaserade metoder för Norden. Inom ramen för det arbetet har metodens för- och nackdelar bedömts i förhållande till metoden för samordnad nettoöverföringskapacitet. En teoretisk jämförelse har visat att den flödesbaserade metoden alltid kommer att ge lika mycket eller mer överföringskapacitet till marknadsaktörerna.
Tillsynsmyndigheterna har också godkänt flödesbaserad metod för dagen-före- och intradag-marknaden samt för Long-Term.
Mer information om metoderna och metodutvecklingen finns på den gemensamma projektsidan på Nordic RCCs webbplats Öppnas i nytt fönster
Nu inför vi flödesbaserad metod för dagen-före- och intradag-marknaden. Införandet sker nu i steg enligt den process som tillsynsmyndigheterna bestämt.
Just nu pågår så kallad extern parallelldrift (EPR), där flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod simuleras och resultaten jämförs med marknadsutfallet från nuvarande kapacitetsberäkningsmetod. EPR ska pågå i minst ett år.
Fem månader efter starten av parallelldriften görs en kvalitetskontroll av kapacitetsberäkningsprocessen. Tillsynsmyndigheterna har ställt upp ett antal kriterier för kvaliteten i form av nyckeltal (Key Performance Indicators, KPI). För att kunna införa flödesbaserad metod i skarp drift ska resultaten från EPR uppfylla dessa KPI:er.
Ett viktigt steg i processen var en öppen konsultation april-maj 2023, där elmarknadens aktörer hade möjlighet att kommentera resultaten i rapporten. Efter konsultationen färdigställdes rapporten och skickades till tillsynsmyndigheterna.
Ladda ner utvärderingsrapporten (engelska): External parallel run evaluation report - For assessment by the NRAs of the Nordic CCR, as required by the Nordic DA/ID CCM (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Den 12 juli meddelade Energimarknadsinspektionen och övriga nationella tillsynsmyndigheterna (NRA) i Norden att de bedömde att rapporten visar att KPI:erna uppfyllts och att vi kan fortsätta implementera flödesbaserad kapacitetsberäkning i Norden.
Läs Energimarknadsinspektionens meddelande: De nordiska tillsynsmyndigheterna har kommenterat systemoperatörernas rapport om den flödesbaserade kapacitetsberäkningsmetoden Öppnas i nytt fönster
Läs NRA:ernas gemensamma uttalande (engelska): NRA communication regarding the TSOs’ June 2023 EPR report Öppnas i nytt fönster
Parallelldriften fortsätter nu i minst sex månader till innan övergång till skarp drift kan ske.
Kontakt och mer information
Kontakta Svenska kraftnät: flowbased@svk.se
Kontakta det nordiska samarbetsprojektet för flödesbaserad metod, Nordic CCM: ccm@nordic-rcc.net
Metoder och metodutvecklingen (på engelska) Öppnas i nytt fönster
Presentationer och material
Svenska kraftnät har tidigare hållit webbinarier om den flödesbaserade metoden, där vi gått igenom den teoretiska modellen och redovisat principiella exempel baserade på verkliga situationer i kraftsystemet.
Presentation från webbinarium 2020-11-24: Om flödesbaserad marknadskoppling – principiella exempel (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Presentation från webbinarium 2020-08-27: Om införande av flödesbaserad marknadskoppling - fokus kapacitetsberäkning (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Det nordiska samarbetsprojektet för flödesbaserad kapacitetsberäkning, Nordic CCM, har mer material och håller regelbundna aktörsmöten.
Vill du registrera dig till Nordic CCMs mejllista för aktörer? Registrera dig här! Öppnas i nytt fönster
14 Juli 2023: Grönt ljus för att fortsätta införande av flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod
13 juni 2023: Utvärderingsrapport om flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod inlämnad till Energimarknadsinspektionen
17 april 2023: Öppen konsultation av utvärderingsrapport om parallelldrift av flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod Öppnas i nytt fönster