Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod

Svenska kraftnät arbetar i ett nordiskt projekt för införande av ny metod för att beräkna och allokera kapacitet för handel på elmarknaden. Den nya metoden kommer att resultera i betydande effekter för alla på elmarknaden – konsumenter, producenter och elhandlare.

De systemansvariga för elöverföringssystem (TSO) i Norden och nordiskt regionalt koordineringscenter (Nordic Regional Coordination Centre, RCC) ansvarar för att införa flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod i Norden. Den nya metoden innebär att kapacitetsallokering till elmarknaden utgår från det fysiska flödet av el i elnäten och optimeras för högsta samhällsnytta för den europeiska elmarknaden som helhet.

Flödesbaserad kapacitetsberäkning

Med flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod kan TSO:erna tilldela marknaden mer handelskapacitet med bibehållen säkerhet samtidigt som kapacitetsallokeringen optimeras mot samhällsekonomisk nytta. Samhällsekonomisk nytta definieras här som (Socio-economic Welfare, SEW).

Kontakt och mer information