Pågående förlängningsärenden
Här hittar du de ärenden som Energimarknadsinspektionen eller regeringen ska fatta beslut om förlängd koncession för.
För mer detaljerad information och dokumentation om de pågående förlängningsärendena ber vi dig att kontakta vår registratur på e-post: registrator@svk.se.
Just nu pågår arbete med att förlänga koncessionen (tillståndet) för 220kV-ledningen mellan Anneberg och Danderyd i Stockholms län.
Den befintliga dubbelledningen Anneberg – Danderyd i Danderyds kommun, Stockholms län, har koncession till och med 2020-02-17. Svenska kraftnät avser att söka förlängd koncession för ledningen vilket innebär att en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som uppfyller kraven i 6 kap. miljöbalken ska tas fram. MKB:n ska föregås av ett samråd enligt 6 kap. 4 § miljöbalken.
Just nu pågår arbete med att förlänga koncessionen (tillståndet) för 400 kV-luftledning mellan Bredäng i Stockholms stad och Botkyrka i Botkyrka kommun, Stockholms län
Den befintliga koncessionen löper ut i augusti 2021. Svenska kraftnät avser att söka förlängd koncession för ledningen vilket innebär att en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som uppfyller kraven i 6 kap. miljöbalken ska tas fram. MKB:n ska föregås av ett samråd enligt 6 kap. 4 § miljöbalken.
Just nu pågår arbete med att förlänga koncessionen (tillståndet) för 220kV-ledningen mellan Bredåker i Uppsala län och Gråska i Norrtälje län.
Ansökan om förlängd koncession lämnades in till Energimarknadsinspektionen den 28 februari 2011. Energimarknadsinspektionen anger i sin kompletteringsbegäran från 15 december 2016, att ansökan ska kompletteras med en komplett miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som uppfyller kraven i 6 kap. miljöbalken. MKB:n ska föregås av ett samråd enligt 6 kap. 4 § miljöbalken.
Just nu pågår arbete med att förlänga koncessionen (tillståndet) för 220kV-ledningen mellan Finnslätten i Västerås kommun, Västmanlands län, och Överby i Sollentuna kommun, Stockholms län.
Svenska kraftnät har den 2 september 1998 ansökt hos Energimarknadsinspektionen (Ei) om förlängd koncession för ledningen mellan Finnsätten och Överby vilken löpte ut den 31 december 2000. Koncessionen omfattar en 86,7 km lång 220 kV-luftledning.
Energimarknadsinspektionen anger i sin kompletteringsbegäran att ansökan ska kompletteras med en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som uppfyller kraven i 6 kap. miljöbalken. MKB:n ska föregås av ett samråd enligt 6 kap. 4 § miljöbalken.
Svenska kraftnät har fått tillstånd (koncession) för en 220 kV-luftledning mellan Gardikfors och norska gränsen, med anslutning till Gejmån, i Storumans kommun, Västerbottens län. Tillståndet innebär att vi har rätt att fortsätta att inneha och använda den ledningen.
Ansökan om koncession lämnades in 1998-09-16 med en komplettering 2006-03-24 till Energimarknadsinspektionen, efter samråd enligt 6 kap 4§ miljöbalken och framtagande av miljökonsekvensbeskrivning. 2011-06-09 skickade Svenska kraftnät svar på Energimarknadsinspektionens begäran om yttrande i deras samråd.
Eftersom ledningen är en utlandsförbindelse skickade Energimarknadsinspektionen 2011-10-06 vidare ärendet till Näringsdepartementet och Svenska kraftnät har svarat på deras begäran om yttrande i deras samråd. Nätkoncessionen gäller tills vidare.
Just nu pågår arbete med att förlänga koncessionen (tillståndet) för del av 220kV-ledningen mellan Hallsberg och Moholm, i Töreboda kommun.
Den befintliga ledningen del av Hallsberg-Moholm i Töreboda kommun, Västra Götalands län, har koncession (tillstånd) till och med 2019-08-27. Svenska kraftnät avser att söka förlängd koncession för ledningen vilket innebär att en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som uppfyller kraven i 6 kap. miljöbalken ska tas fram. MKB:n ska föregås av ett samråd enligt 6 kap. 4 § miljöbalken.
Just nu pågår arbete med att förlänga koncessionen (tillståndet) för 400 kV-ledningen mellan Hallsberg i Örebro län och Stenkullen i Västra Götalands län.
Ansökan sändes till dåvarande tillståndsmyndighet 1998-10-13. Energimarknadsinspektionen begärde in kompletteringar i form av översiktskartor med berörda miljöintressen, samt uppdaterad fastighetsägarförteckning.
Dessa kompletteringar sändes till Energimarknadsinspektionen 2010-12-02 och nu pågår Energimarknadsinspektionens beslutsprocess.
Just nu pågår arbete med att förlänga koncessionen (tillståndet) för 400 kV-ledningen mellan Hjälta i Västernorrlands län och Hamra i Uppsalas län.
Samråd enligt 6 kap. 4 § miljöbalken genomfördes med berörda fastighetsägare, kommuner, myndigheter och andra berörda under senare delen av 2006. En samrådsredogörelse upprättades efter genomfört samråd och utifrån samrådsredogörelsen har en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) tagits fram. Ladda ner den i sin helhet eller som sammanfattning i tabellen nedan.
Ansökan om koncession, inklusive MKB och samrådsredogörelse, lämnades in till Energimarknadsinspektionen 2012-12-19. Energimarknadsinspektionens handläggning tar nu vid. Detta innebär bland annat ytterligare en remissomgång med samtliga berörda intressenter.
Just nu pågår arbete med att förlänga koncessionen (tillståndet) för 220kV-ledningen mellan Kolbotten i Salems kommun och Högdalen i Stockholms kommun.
Den befintliga elförbindelsen Kolbotten – Högdalen är ca 18 km lång och har koncession till februari 2020. Ansökan om förlängd koncession skickades till Energimarknadsinspektionen (Ei) i februari 2018.
I ansökan anger Svenska kraftnät att vi kommer att komplettera ansökan med erforderliga handlingar, bland annat en miljökonsekvensbeskrivning (MKB). MKB:n ska föregås av ett avgränsningssamråd enligt 6 kapitlet 29 § miljöbalken.
Pågående arbete med att förlänga koncessionen (tillståndet) för Svenska kraftnäts 400 kV-luftledning mellan Kolbotten i Botkyrka kommun och Tuna i Salems kommun, Stockholms län.
Den befintliga koncessionen löper ut i augusti 2021. Svenska kraftnät avser att söka förlängd koncession för ledningen vilket innebär att en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som uppfyller kraven i 6 kap. miljöbalken ska tas fram. MKB:n ska föregås av ett samråd enligt 6 kap. 4 § miljöbalken.
Svenska kraftnät har fått tillstånd (koncession) för en 400 kV-luftledning mellan Ligga och Messaure i Jokkmokks kommun, Norrbottens län. Tillståndet innebär att vi har rätt att fortsätta att inneha och använda den ledningen. Arbetet med att förlänga tillståndet för sträckan mellan Vargfors och Betåsen i Västerbottens och Västernorrlands län fortsätter.
Ansökan om koncession för Ligga – Messaure lämnades in 2009-02-25. Beslut om förlängd koncession meddelades 2012-03-02.
Ansökan om koncession för Vargfors – Betåsen lämnades in 2007-10-16. Samråd enligt 6 kap. 4 § miljöbalken genomfördes med berörda fastighetsägare, kommuner, myndigheter och andra berörda under april - maj 2009. Efter genomfört samråd upprättades en samrådsredogörelse. Utifrån den har sedan en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) tagits fram. Ladda ner den i sin helhet eller som sammanfattning nedan.
1 juni 2010 sändes en komplettering av ansökan inklusive MKB samt sammanfattning av MKB till Energimarknadsinspektionen. Energimarknadsinspektionens handläggning tar nu vid.
Pågående arbete med att förlänga koncessionen (tillståndet) för 220 kV-ledningen mellan Långbjörn och Tarsele i Sollefteå kommun i Västernorrlands län.
Svenska kraftnät har ansökt hos Energimarknadsinspektionen (Ei) om förlängd koncession för ledningen mellan Långbjörn och Tarsele, vilken löpte ut den 6 juni 2014. Koncessionen omfattar en 780 meter lång 220 kV-luftledning.
Energimarknadsinspektionen anger i sin kompletteringsbegäran, daterad 14 december 2016, att ansökan ska kompletteras med en komplett miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som uppfyller kraven i 6 kap. miljöbalken. Eftersom ansökan om koncessionsförlängning inkom före 1 januari 2018 är det enligt övergångsbestämmelserna 6 kapitlets lydelse före detta datum som avses. MKB:n ska föregås av ett samråd enligt 6 kap. 4 § miljöbalken.
Pågående arbete med att förlänga koncessionen (tillståndet) för 400 kV-ledningen mellan Midskog i Jämtlands län och Stenkullen i Västra Götalands län. Ledningen berör även Dalarnas och Värmlands län.
Samråd enligt 6 kap. 4 § miljöbalken genomfördes med berörda fastighetsägare, kommuner, myndigheter och andra berörda under sommaren 2008. Utifrån samrådet har en samrådsredogörelse upprättats som går att nå via länken nedan.
Samrådsredogörelsen har medfört att vissa ändringar genomförts på tidigare framtagen miljökonsekvensbeskrivningen (MKB). Den färdiga MKB:n för respektive län går att läsa via länkarna nedan.
Den 16 september 2009 sändes koncessionsansökan till Energimarknadsinspektionen. Deras handläggning av ärendet tar nu vid. Detta innebär bland annat ytterligare en remissomgång med samtliga berörda intressenter.
Pågående arbete med att förlänga koncessionen (tillståndet) för 400 kV-ledningen mellan Porjus i Norrbottens län och Odensvi i Örebro län. Ledningen berör även Västerbottens, Jämtlands, Västernorrlands, Gävleborgs och Dalarnas län.
Ansökan om koncession lämnades in 2008-06-05. Samråd enligt 6 kap. 4 § miljöbalken genomfördes med berörda fastighetsägare, kommuner, myndigheter och andra berörda under oktober - december 2008.
I juni 2010 sändes en komplettering av ansökan inklusive MKB samt sammanfattning av MKB till Energimarknadsinspektionen. I maj 2012 skickade Svenska kraftnät svar på Energimarknadsinspektionens begäran om yttrande i deras samråd. Nu tar Energimarknadsinspektionens beslutsprocess vid.
Pågående arbete med att förlänga koncessionen (tillståndet) för de dubbla parallella 400 kV-ledningarna mellan Ringhals och Horred respektive Ringhals och Strömma, i Västra Götalands och Hallands län.
Samråd enligt 6 kap. 4 § miljöbalken genomfördes med berörda fastighetsägare, kommuner, myndigheter och andra berörda under november - december 2009. En samrådsredogörelse upprättades efter genomfört samråd och utifrån samrådsredogörelsen har en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) tagits fram. Ladda ner den i sin helhet eller som sammanfattning i tabellen nedan.
Ansökan om förlängning av koncession inklusive MKB samt sammanfattning av MKB sändes till Energimarknadsinspektionen 2010-11-08. Energimarknadsinspektionen har under 2010/2011 remitterat ärendet vilket bland annat innebar en ytterligare remissomgång med samtliga berörda intressenter. I april 2011 skickade Svenska kraftnät svar på Energimarknadsinspektionens begäran om yttrande i deras samråd. Nu tar Energimarknadsinspektionens beslutsprocess vid.
Pågående arbete med att förlänga koncessionen (tillståndet) för del av 400kV-ledningen mellan Stackbo och Forsmark, vid Bruksdammen i Östhammar kommun.
Svenska kraftnät har en befintlig 400 kV-luftledning vid Forsmark. En del av ledningssträckan byggdes om 2008 för att minska påverkan på närliggande Natura 2000-område och möjliggöra parallellgång med en nybyggd likströmsledning. Tillståndet, koncessionen, för luftledningen skulle löpt ut 2012-12-08 och därför söktes förlängd koncession för linje 2011-02-28. Tidigare koncession gäller fram till att Energimarknadsinspektionen (Ei) tar beslut om förlängd koncession.
Pågående arbete med att förlänga koncessionen (tillståndet) för 220 kV-ledningen mellan Stackbo och Valbo i Gävleborgs län.
Ansökan om koncession lämnades in den 16 januari 2006. Samråd enligt 6 kap. 4 § miljöbalken har genomförts med berörda fastighetsägare, kommuner, myndigheter och andra berörda. En samrådsredogörelse har upprättats och utifrån den har den parallellt framtagna miljökonsekvensbeskrivningen (MKB) färdigställts. Samrådsredogörelsen finns som bilaga i MKB:n.
Den färdigställda MKB:n kompletterar ansökan. MKB:n sändes tillsammans med flera kompletterande handlingar till Energimarknadsinspektionen den 13 januari 2010. I september 2011 skickade Svenska kraftnät svar på Energimarknadsinspektionens begäran om yttrande i deras samråd. Nu tar Energimarknadsinspektionens beslutsprocess vid.
Pågående arbete med att förlänga koncessionen (tillståndet) för 220 kV-ledningen mellan Stadsforsen och Untra via Hölleforsen i Västernorrlands, Jämtlands, Gävleborgs och Uppsala län.
Ansökan om förlängning av koncession inlämnades till Energimyndigheten 2004 och en komplettering av ansökan gjordes under 2006 med bland annat en miljökonsekvensbeskrivning (MKB).
I januari 2011 gjordes ytterligare en komplettering, som huvudsakligen avser en reviderad utgåva av MKB:n. I maj 2012 skickade Svenska kraftnät svar på Energimarknadsinspektionens begäran om yttrande i deras samråd. Nu tar Energimarknadsinspektionens beslutsprocess vid.
Pågående arbete med att förlänga tillståndet (koncessionen) för 400 kV-ledningen mellan Stornorrfors och Hjälta i Västerbottens och Västernorrlands län.
Samråd genomfördes med kommuner, myndigheter och andra berörda under våren 1998. Ansökan om förlängd koncession skickades till Energimarknadsinspektionen i november 1998. 2004 ägde ett kompletterande samråd rum med berörda fastigetsägare.
Ärendet har dragit ut på tiden och i september 2012 sändes en komplettering till ansökan till Energimarknadsinspektionen. Kompletteringen innehåller miljökonsekvensbeskrivningen från 1998, närboendeförteckning och nya kartor med riksintressen och övriga intressen.
Nu tar Energimarknadsinspektionens handläggning vid. Detta innebär bland annat ytterligare en remissomgång med samtliga berörda intressenter.
Pågående arbete med att förlänga koncessionen (tillståndet) för 220kV-ledningen mellan Tuna och Botkyrka i Stockholms län.
Ansökan om förlängd koncession lämnades in till Energimarknadsinspektionen den 2 mars 2011. Energimarknadsinspektionen anger i sin kompletteringsbegäran från 14 december 2016, att ansökan ska kompletteras med en komplett miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som uppfyller kraven i 6 kap. miljöbalken. MKB:n ska föregås av ett samråd enligt 6 kap. 4 § miljöbalken.
Pågående arbete med att förlänga koncessionen (tillståndet) för 220kV-ledningen mellan Untra i Uppsala län och Hagby i Stockholms län.
Svenska Kraftnät har en befintlig luftledning mellan Untra och Hagby. Tillståndet, koncessionen, för luftledningen skulle löpt ut 2000-12-31 och därför söktes förlängd koncession för linje 1998-09-02. Tidigare koncession gäller fram till att Energimarknadsinspektionen tar beslut om förlängd koncession.
Pågående arbete med att förlänga tillståndet (koncessionen) för 220 kV-ledningen mellan Ånge och Finnslätten i Västernorrlands, Gävleborgs, Dalarnas och Västmanlands län.
Ansökan om koncession lämnades in den 29 september 2000. Samråd enligt 6 kap. 4 § miljöbalken genomfördes med berörda fastighetsägare, kommuner, myndigheter och andra berörda under senare delen av 2006. En samrådsredogörelse upprättades efter genomfört samråd och utifrån samrådsredogörelsen har en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) tagits fram.
En komplettering till ansökan sändes den 26 april 2011 till Energimarknadsinspektionen. Kompletteringen innehåller bland annat miljökonsekvensbeskrivningen, en sammanfattning av denna MKB och redogörelse för Svenska kraftnäts samråd med berörda i ärendet.
Energimarknadsinspektionen har under 2011 remitterat ärendet vilket bland annat innebar en ytterligare remissomgång med samtliga berörda intressenter. I maj 2012 skickade Svenska kraftnät svar på Energimarknadsinspektionens begäran om yttrande i deras samråd. Nu tar Energimarknadsinspektionens beslutsprocess vid.