Tarifföversyn
Svenska kraftnät ser över och utvecklar transmissionsnätstariffen.
Sverige har haft en liknande tariffstruktur de senaste 20 åren. Utifrån den energiomställning som nu sker behöver tariffmodellen ses över för att anpassas till dagens förutsättningar.
Det finns EU-regler (Artikel 18, Elmarknadsförordningen (EU) 2019/943) och, sedan den 1 juli 2022, nationella föreskrifter som styr hur tarifferna ska utformas. Föreskrifterna får tillämpas redan nu, och måste tillämpas senast den 1 januari 2027. Det innebär att Svenska kraftnät behöver anpassa transmissionsnätstariffen så att den ger incitament till ökad flexibilitet och korrekta prissignaler så väl på kort som lång sikt.
Svenska kraftnät strävar efter en tariff som bidrar till högre tillgänglighet i transmissionsnätet, en fortsatt god driftsäkerhet, samhällsekonomiskt effektivt nätnyttjande och optimerad nätutbyggnad.
Bakgrund
Kraftsystemet förändras i snabb takt. Under de senaste åren har alltmer väderberoende produktion anslutits till elnätet, framförallt på region- och distributionsnätsnivå. Vidare så har andelen planerbar kraft i systemet minskat. Denna utveckling förväntas fortsätta.
Det pågår en kraftig utbyggnad av transmissionsnätet för att förstärka nätet, ansluta ny produktion och integrera det tätare med angränsande länder men även för att bibehålla nuvarande kapacitet. På flera ställen i transmissionsnätet råder det fortsatt brist på kapacitet.
Det förekommer också fall där aktörer genom sitt anslutningsavtal har reserverat kapacitet i en punkt som de inte nyttjar. Det leder till osäkra planeringsförutsättningar för Svenska kraftnät och att den tillgängliga transmissionsnätskapaciteten inte kan nyttjas på ett optimalt sätt.
Styrande regelverk
Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd (EIFS 2022:1) styr hur Svenska kraftnätvi får utforma tariffen.
Föreskriften och tillhörande konsekvensutredning återfinns på Energimarknadsinspektionens webbplats.
Syftet med elnätstariffer
Syftet med elnätstariffer är tvådelat. De ska dels vara kostnadsreflektiva och på så sätt ge användarna incitament att använda nätet effektivt, dels ska de ge nätföretaget kostnadstäckning. Därför ska nättariffen bestå av ett antal olika komponenter, där komponenterna fyller olika syften.
En promemoria per tariffkomponent
Svenska kraftnät har i vår tarifföversyn valt att spegla upplägget i föreskriften. Inom ramen för projektet avser vi ta fram en promemoria för varje tariffkomponent, där vi beskriver bakomliggande kostnader för komponenten samt hur vi utformar dess avgift i tariffen.
Syftet är att det ska vara lätt för såväl Svenska kraftnät som utomstående att förstå hur tariffen är uppbyggd och underlätta för underliggande nät att föra kostnader från transmissionsnätet vidare till sina användare.
Projektet, dialog och beslut
Här beskriver Svenska kraftnät vilka förändringar vi avser att göra i modellen för transmissionsnätstariffen. Svenska kraftnät avser implementera förändringarna från den 1 januari 2027.
Dialog med våra nätkunder är en viktig del av arbetet. Dialogen sker i huvudsak med vår referensgrupp som vi träffar fyra gånger per år.
Här kommer vi regelbundet att publicera arbetsmaterial i takt med att projektet fortskrider. Detta för att möjliggöra för alla nätkunder och övriga intressenter att följa projektet och förstå hur vi avser bygga vår tariffstruktur, så att underliggande nät på enklare sätt kan föra prissignaler från överliggande nät vidare till sina kunder.
När Svenska kraftnät har ett fullständigt förslag till tariffstruktur kommer det att remitteras formellt och aktörer får då möjlighet att lämna synpunkter. Svenska kraftnät planerar att remittera den nya tariffstrukturen i sin helhet under andra kvartalet 2025.
Det är Svenska kraftnäts styrelse som slutligen beslutar om den nya tariffmodellen. Vi planerar att den nya tariffstrukturen ska beslutas av styrelsen i slutet av år 2025.
Arbetsmaterial
Promemoria nr 1: Kundspecifika kostnader (väntas publiceras hösten 2024)
Promemoria nr 2: Energiavgiften (väntas publiceras hösten 2024)
Promemoria nr 3: Effektavgiften (väntas publiceras våren 2025)
Promemoria nr 4: Fast avgift (väntas publiceras våren 2025)
Tidslinje
Referensgruppsmöten
- 11 juni 2024: Referensgruppsmöte. Tema: Kundspecifika kostnader, Effektavgift, uppföljning om reaktiv effekt. (.pdf) Öppnas i nytt fönster
- 24 maj 2024: Workshop om reaktiv effekt. (.pdf) Öppnas i nytt fönster
- 20 februari 2024: Referensgruppsmöte. Tema: Kundspecifika kostnader, Energiavgift, Effektavgift, Reaktiv effekt. (.pdf) Öppnas i nytt fönster
- 26 oktober 2023: Referensgruppsmöte. Tema: Status reaktiv effekt, revidering allmänna avtalsvillkor, diskussion om rörligt/fast förlustelpris. (.pdf) Öppnas i nytt fönster
- 24 maj 2023: Referensgruppsmöte. Tema: Nystart projektet, rörligt förlustelpris bakgrund/nuläge. (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Medlemmar i referensgruppen
Följande företag, myndigheter och organisationer finns representerade i referensgruppen:
Ellevio
Energiföretagen
Energimarknadsinspektionen
E.ON Energidistribution
Fortum
Jämtkraft
Neoen
Svensk vindenergi
Skellefteåkraft
Statkraft
Sydkraft Hydropower AB
Vattenfall
Vattenfall eldistribution