Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Legalt ramverk

Presentation av de viktigaste lagarna och förordningarna som avser el och som berör kraftsystemet och elmarknaden.

Kraftsystemet omgärdas av ett legalt ramverk. Förutom svenska lagar, förordningar och föreskrifter omfattas vi även av EU-lagstiftning i form av direktiv och förordningar.

Svensk lagstiftning

Här hittar du hänvisningar till viktiga svenska lagar och regler relaterat till el som gäller för kraftsystemet och elmarknaden.

EU-lagstiftning

EU-kommissionen har tagit fram ett gemensamt regelverk för att säkerställa genomförandet av EUs inre elmarknad. Regelverket sätter spelreglerna och ramarna för elmarknaden och dess olika aktörer.

Mer information om utvecklingen av EU-lagstiftning för att etablera en inre marknad för el.

Nyheter om nätkoder

  • Konsultation om undantag från att överföra skyldigheter avseende FCR 

    Svenska kraftnät och Energinet har tagit fram ett gemensamt förslag gällande undantag från att tillåta leverantörer av balanstjänster att överföra sina skyldigheter avseende frekvenshållningsreserver (FCR). Elmarknadens aktörer bjuds nu in till en öppen konsultation om förslaget. Konsultationen är öppen till och med den 18 november 2022.
Granskad