Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Aspirantprogrammet för ingenjörer

Svenska kraftnät erbjuder ett utvecklande och unikt aspirantprogram för dig som är nyutexad civilingenjör eller högskoleingenjör med ett stort teknikintresse. Här får du möjlighet att prova på att arbeta inom olika teknikområden och hitta din blivande yrkesroll samtidigt som du är en viktig länk i en samhällsviktig verksamhet.

Film: Anna-Åsa Hellström, chef för avdelningen Nätteknik på Svenska kraftnät berättar om aspirantprogrammet för ingenjörer (1.24 min)

Vem riktar sig aspirantingenjörsprogrammet till?

Vårt aspirantprogram för ingenjörer riktar sig till dig som är nyutexaminerad civilingenjör eller högskoleingenjör alternativt har högst två års kvalificerad arbetslivserfarenhet och vill bidra till vår verksamhet med din kunskap och ditt intresse för teknik.

Ettårigt program – gedigen introduktion och chansen att prova olika teknikområden

Programmet inleds med gemensamma introduktionsveckor för alla aspiranter. Under dessa veckor varvar vi information om organisationen och verksamheten med utbildningar till nytta för er i ingenjörsrollen, er personliga utveckling och samarbetet inom gruppen. På så sätt lär ni snabbt känna varandra och Svenska kraftnäts verksamhet.

Under det ettåriga programmet får du sedan möjlighet att prova på att arbeta inom olika teknikområden. Du arbetar då fokuserat med ett uppdrag åt en enhet under cirka tretton veckor, och lär samtidigt känna både medarbetare och enhetens verksamhet.

Parallellt med praktikperioderna deltar ni i utbildningar, studiebesök på anläggningar med mera. Innehållet i dessa delar är ni själva med och utformar.

Efter den tredje praktikperiodens slut blir du fast anställd vid en av avdelningens fem enheter. Vilken det blir sker i dialog med Nättekniks chefer.

Vad kan du komma att arbeta med hos oss?

Avdelning Nätteknik ansvarar för våra anläggningars tekniska design. Utmaningen är att hitta balansen mellan driftsäkerhet och kostnadseffektivitet samtidigt som anläggningarna måste vara personsäkra och ha låg miljöpåverkan.

Våra anläggningar är till största delen 400 kV anläggningar, och omfattar bland annat luftledningar, kablar, transformatorstationer och HVDC-anläggningar. Vi arbetar både med att förvalta och att bygga nytt. De flesta medarbetare har en fot i varje läger, vilket är viktigt då vi bygger en infrastruktur med lång livscykel där förvaltning och underhåll behöver vara effektivt.

Arbetar du i projektverksamheten; då är du med under processen från upphandling till driftsättning av anläggningen och ansvarar för kravställning och kravuppföljning. Du arbetar i ett team med projektledare och andra specialister och har mycket kontakt med entreprenören. Ibland närvarar du vid acceptansprov i fabrik, och genom sitebesök ser du ”din” anläggning växa fram.

Om du arbetar medförvaltningen av anläggningarna, så arbetar du kanske nära driften av stamnätet, med störningsanalys, eller med rotorsaksutredningar vid haverier. Du hjälper underhåll med utredningar och bistår med din tekniska specialistkompetens avseende anläggningarna.

Kraven behöver löpande utvecklas och förvaltas, så att kontinuerligt fånga upp återkoppling från projekt- och förvaltningsverksamheten, omvärldsbevaka eller medverka i FoU-projekt är andra viktiga delar.

Granskad