Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Informationsskyldighet om störningar

Aktörer inom elförsörjningen har en skyldighet att informera Svenska kraftnät om det uppstått en sådan störning i elförsörjningen som kan orsaka svåra påfrestningar på samhället. Se § 9a elberedskapslagen (1997:288).

Hur ska man informera om störningar?

Informationsskyldigheten ska genomföras i två steg:

  1. Så fort som möjligt efter att störningen har inträffat, eller när den eskalerar så att den ger svåra påfrestningar på samhället, ska Svenska kraftnäts tjänsteman i beredskap (TiB) informeras på lämpligt vis med tillräcklig information.
  2. Efter att störningen har inträffat och hanterats, ska en blankett om störningar i elförsörjningen skickas in till SBelberedskap@svk.se

Det första steget i informationsskyldigheten ger Svenska kraftnät möjligheten att i ett tidigt skede få kunskap om situationer som skulle kunna få allvarliga konsekvenser för samhället och orsaka svåra påfrestningar för samhället.

Det andra steget är till för att i efterhand analysera vad som orsakade störningen och ge underlag till Svenska kraftnät för eventuella elberedskapsbeslut. 

Blankett för information om störning

Via knappen nedan kan du ladda ned blanketten.

Blankett för information om störningar Öppnas i nytt fönster
Granskad