Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Risk- och sårbarhetsanalys

Varje år ska aktörer inom elsektorn göra risk- och sårbarhetsanalyser. Det är ett viktigt verktyg för att öka förmågan att förebygga, motstå och hantera störningar för den egna verksamheten och därmed göra Sveriges elförsörjning mer robust.

Analyserna ska identifiera, analysera och dokumentera riskkällor och kritiska beroenden som kan påverka säkerheten i den egna verksamheten.

I arbetet ska det även ingå en bedömning av hur sårbar verksamheten är mot dessa riskkällor. Aktörerna ska också ta fram förslag på åtgärder. Information ska på begäran lämnas till Svenska kraftnät.

Regelverk och vägledning

Vår vägledning för risk- och sårbarhetsanalyser för elsektorn är ett stöd för den som ska genomföra risk- och sårbarhetsanalys för sin verksamhet. Ladda ner vägledningen och dess bilagor här. Det finns också länkar till de regelverk som reglerar risk- och sårbarhetsanalyser.

Svenska kraftnäts risk-och sårbarhetsanalys 2022 (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Vägledning för risk- och sårbarhetsanalys (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Vägledning för risk- och sårbarhetsanalyser för elsektorn: Bilagor (.pdf) Öppnas i nytt fönster

SvKFS 2023:1 Affärsverket svenska kraftnäts föreskrifter och allmänna råd om elberedskap (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Frågor och svar om elberedskapsföreskriften SvKFS 2013:2 (.pdf) Öppnas i nytt fönster