Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Pilotprojekt: stöd för prissäkring på den svenska elmarknaden

Just nu driver Svenska kraftnät ett arbete med syfte att identifiera och utveckla åtgärder för att öka möjligheterna till prissäkring på den långsiktiga marknaden i svenska och angränsande elområden. Pilotprojektet genomförs som en del av Svenska kraftnäts ansvar på den långsiktiga marknaden för prissäkring, vilket regleras av kommissionsförordningen Förhandstilldelning av kapacitet (FCA) .

Om projektet

Projektets syfte är att öka likviditeten på den svenska marknaden för prissäkring och agera som exempel på alternativ till de åtgärder som i nuläget beskrivs i kommissionsförordningen FCA (Forward Capacity Calculation). 

Pilotprojektet ger 

  • underlag för att bedöma effektiviteten i Svenska kraftnäts förslag till åtgärder 
  • ger praktisk erfarenhet som kan ligga till grund för kommande metodförslag under FCA-förordningen.

Auktionering av finansiella kontrakt – EPAD:s

Det som testas i pilotprojektet är auktionering av finansiella kontrakt, så kallade EPAD:s (Electricity Price Area Differentials)

Svenska kraftnät kommer i auktioner att erbjuda sig att både köpa och sälja EPAD:s i elområdena SE2, SE3 och SE4. Svenska kraftnät upphandlat Svensk kraftmäkling AB.

Här finns material med principer för auktionerna, handelsregler och schema för auktionerna. Pilotstudien har till syfte att stödja likviditeten i den finansiella marknaden och förbättra möjligheterna för marknadens aktörer att prissäkra sin produktion eller förbrukning.

Läs mer om auktionering av EPAD:s

Information about the pilot project in English can be found on the following pages

Rapporter med uppföljning av EPAD-auktionerna