Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Internationellt samarbete

Svenska kraftnät har i uppdrag att främja en öppen svensk, nordisk och europeisk marknad för el. Internationellt samarbete är viktigt och en förutsättning för att Svenska kraftnät ska kunna utföra sina uppdrag i en alltmer internationell miljö. Tillsammans med andra systemoperatörer för transmissionsnät bidrar verket bland annat till byggandet av den europeiska energiunionen och till målet om ett klimatneutralt EU.

Svenska kraftnät deltar sedan många år i flera internationella samarbeten och på olika nivåer. På europeisk nivå deltar Svenska kraftnät framförallt i samarbetet inom ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity). Regionalt samarbetar myndigheten med övriga nordiska systemoperatörer samt baltiska motsvarigheter.

Genom det internationella samarbetet bidrar Svenska kraftnät till en hållbar, trygg och konkurrenskraftig energiförsörjning. Utöver det har systemoperatörer för transmissionsnät i Europa pekats ut som möjliggörare till flera av de initiativ som nämns i EU:s Green deal (den Gröna given) så som utbyggnad av förnybar energi där en utbyggnad av elnätet är nödvändigt.

Rapporter

Entso-E: Winter Outlook 2023-2024 (.pdf) Öppnas i nytt fönster