Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Fysisk säkerhet

Fysisk säkerhet ska skydda er säkerhetskänsliga verksamhet mot obehörigt tillträde och skadlig inverkan. I er säkerhetsskyddsanalys ska ni identifiera vad som behöver skydd, mot vad det ska skyddas och hur skyddet ska dimensioneras. I elförsörjningen och vid dammanläggningar handlar det bland annat om stationer, produktionsanläggningar, kontor eller lager.

Fysisk säkerhet är ett system av samverkande säkerhetsskyddsåtgärder som bland annat omfattar personal, rutiner, byggnadsteknik och säkerhetsteknik.

Förutsättningarna skiljer sig i hög utsträckning åt mellan olika typer av skyddsvärden och vad gäller hotbild. Detta ställer i sin tur höga krav på er förmåga att analysera och identifiera en kombination av säkerhetsskyddsåtgärder i förhållande till hotbilden för ett specifikt skyddsvärde.

Det handlar om att hitta en balans mellan:

  • upptäckande säkerhetsskyddsåtgärder som personell bevakning och tekniska övervakningssystem
  • försvårande säkerhetsskyddsåtgärder som stängsel, system för inpassering, byggnadstekniska förstärkningar, avlyssningsskyddade rum med mera
  • hanterande säkerhetsskyddsåtgärder som bevakningspersonal eller polis.

Har Säkerhetspolisen tillhandahållit en beskrivning av dimensionerande antagonistiska förmågor (DAF) ska den fysiska säkerheten utgå från underlaget. Läs mer om DAF på sidan Den antagonistiska hotbilden.

Läs mer om fysisk säkerhet i Säkerhetspolisens vägledning Fysisk säkerhet Öppnas i nytt fönster.

Skyddsobjekt

Skyddsobjekt är samhällsviktiga byggnader, anläggningar eller områden som har ett förhöjt behov av skydd mot sabotage, terroristbrott, spioneri, röjande av hemliga uppgifter som rör totalförsvaret, eller grovt rån.

Detta är verksamheter som ofta omfattas av säkerhetsskyddslagstiftningen men det gäller inte alltid, vilket är en vanlig missuppfattning.

Bestämmelser om skyddsobjekt finner ni i skyddslagen (2010:305) på riksdagens webbplats. Öppnas i nytt fönster

Kontakt

Har du som verksamhetsutövare inom elförsörjningen och dammanläggningar frågor om säkerhetsskydd, är du välkommen att vända dig till funktionen Tillsyn säkerhetsskydd via e-post: sakerhetsskydd@svk.se

Svenska kraftnät
Tillsyn säkerhetsskydd
Box 1200
172 24 Sundbyberg

Granskad