Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Information till allmänheten om dammhaveri

Information om dammhaverier finns på krisinformation.se, som riktar sig mot allmänheten. Syftet med denna övergripande information är att allmänheten snabbt och enkelt ska kunna få information om hur de ska agera i händelse av dammhaveri.

Materialet som är framtaget av Svenska kraftnät, länsstyrelsen och kommuner ger svar på ett antal allmänna frågeställningar om dammhaverier, konsekvenser och ansvar.

Informationsmaterialet är även tänkt att utgöra ett stöd för SOS Alarm vid telefonsamtal till 11313.

På krisinformation.se finns information om dammhaveri som riktar sig till allmänheten. Öppnas i nytt fönster

Den allmänna informationen kompletteras med specifik information på  länsstyrelsers och kommuners webbplatser.

Kommuners ansvar att informera

Berörda kommuner har ansvar för att informera allmänheten i kommunen om beredskapsplaneringen. Kommuner som ligger längs ett och samma vattendrag samverkar lämpligen om informationens innehåll och tidpunkten för när allmänheten ska informeras.

Informationen kan till exempel handla om vilka områden som riskerar att översvämmas till följd av dammhaveri, vart man ska bege sig om ett dammhaveri skulle inträffa samt hur allmänheten kommer att varnas i händelse av dammhaveri. Kommunernas information upprättas i samverkan med dammägare och länsstyrelser.