Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Avbrottskoordinering och utökat datautbyte för avbrottsplanering

Svenska kraftnät har publicerat tre nya informationsblad för att främja kunskapsdelning och utveckling inom området avbrottskoordinering och utökat datautbyte för avbrottsplanering.

1. RAOC – Relevant Asset for Outage Coordination

Detta informationsblad fokuserar på de europeiska transmissionsnätens sammankoppling och behovet av samverkan mellan transmissionsnätsoperatörerna för att bibehålla driftsäkerheten. Det beskriver processen för att identifiera och hantera relevanta tillgångar som medför påverkan i varandras nät.

Informationsblad om RAOC – Relevant Asset for Outage Coordination (.pdf) Öppnas i nytt fönster

2. Koordineringsobjekt

Med utgångspunkt i att Svenska kraftnät är den enda TSO i Europa som inte äger 130 kV-nätet direkt, betonar detta informationsblad vikten av att koordinera vissa kraftsystemobjekt. Informationsbladet förklarar hur koordineringsobjekt väljs ut och hanteras för att upprätthålla nationell driftsäkerhet.

Informationsblad om Koordineringsobjekt (.pdf) Öppnas i nytt fönster

3. CIM-profil avbrott

CIM (Common Information Model) är en informationsmodell som används för att modellera och representera ett kraftsystem med dess funktioner och information. Informationsbladet ger en kort introduktion i varför en CIM-profil för avbrott behövs och hur den används för att utbyta information.

Informationsblad om CIM-profil avbrott (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Årshjul för koordineringen av kommande års avbrott

Koordineringen av avbrott sker på flera tidshorisonter, men tyngdpunkten ligger på koordineringen inför kommande år, Y-1. Bildspelet visar viktiga aktiviteter under Y-1 och krav på när de senast ska vara utförda.

Frågor

För frågor kontakta datautbyte@svk.se

Granskad