Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kraftledningsstolpe med en stad i bakgrunden, nattetid.

Tema: energiomställningen

Energiomställningen är central för att lösa klimatutmaningen och elsektorn spelar en avgörande roll. Just nu pågår ett enormt arbete med att anpassa kraftsystemet – bland annat för att kunna möta efterfrågan på förnybar el och ökad efterfrågan i och med elektrifieringen av samhället.

Energieffektiva och miljöanpassade lösningar är en viktig del för att nå de energi- och klimatpolitiska målen, både på europeisk som nationell nivå. Ett av Sveriges klimatmål är att år 2040 ha en elproduktion som är 100 procent förnybar. Elektrifieringen av bland annat industri- och transportsektorn är en förutsättning för omställningen till ett fossilfritt samhälle.

Det europeiska regelverk som omgärdar kraftsystemet sätter gemensamma spelregler för EU:s medlemsstater och är en förutsättning för att möjliggöra energiomställningen i Europa. 

Svenska kraftnät har en mycket viktig roll genom att vi anpassar kraftsystemet till denna gröna energiomställning. Vi möjliggör anslutning av förnybar el till transmissionsnätet, till exempel ny vindkraft. Vi bygger också nya utlandsförbindelser, vilket medför att svensk, fossilfri el kan exporteras till utlandet i allt högre grad och därmed ersätta fossilbaserad produktion i utlandet.

Systemutvecklingsplan visar vägen mot en dubblerad elanvändning Öppnas i nytt fönster

Vi stärker hela Sveriges transmissionsnät – läs mer om transmissionsnätutveckling.

Möjligheter och utmaningar

Förändringarna innebär nya möjligheter men skapar också stora utmaningar då förutsättningarna för driften av systemet förändras i snabb takt. När allt mer väderberoende elproduktion i form av förnybar vind- och solkraft tillförs kraftsystemet, samtidigt som delar av den planerbara elproduktionen läggs ner, skapas behov av nya lösningar. Detta för att kunna fortsätta planera långsiktigt och för att säkerställa såväl driftsäkerhet som leveransförmåga.

95 miljarder investeras de kommande tio åren

Svenska kraftnät investerar 95 miljarder kronor de kommande tio åren för att möjliggöra energiomställningen och möta nya kapacitetsbehov. Nät byggs ut och förstärks för att bland annat kunna ansluta mer vindkraft och nya tekniska lösningar införs för att effektivisera handeln med el. Nya stödtjänster införs vilka ska säkerställa tillräckliga resurser för ett fortsatt stabilt kraftsystem. Tillsammans med våra nordiska grannländer investerar vi även stort i utveckling av smarta IT-lösningar och en ökad digitalisering vilket är centralt för att lyckas med energiomställningen.

Artikel: "De nordiska systemoperatörerna planerar att tillsammans investera mer än 25 miljarder" (2022-02-22)

Elsektorn samarbetar – olika roller och ansvar

Svenska kraftnät har en ledande roll i energiomställningen, såväl i rollen som ägare av transmissionsnätet, som i rollen som balansansvarig. Men alla aktörer inom elsektorn har en viktig roll när energiomställningen ska möjliggöras.

Tillsammans med övriga aktörer inom elsektorn är vi med och förverkligar energiomställningen.

Om nätkoder

Kommissionsförordningar i form av nätföreskrifter och riktlinjer, som ibland kallas nätkoder, är bindande EU-förordningar. Syftet är att skapa ett gemensamt regelverk för och att på så sätt underlätta överföring och handel mellan länder samt säkerställa ett driftsäkert elsystem. De gemensamma reglerna är en förutsättning för arbetet med att skapa en gemensam europeisk elmarknad.

Läs mer om nätföreskrifter och riktlinjer:

Roller och ansvar

Roller och ansvar i kraftsystemet definieras i gällande lagstiftning. Här beskrivs rollfördelningen på ett övergripande sätt.

Granskad