Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ta del av allmän handling

Offentlighetsprincipen ger dig rätt att ta del av allmänna handlingar som är offentliga. Vissa uppgifter i de begärda handlingarna kan omfattas av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), OSL, och får därför inte lämnas ut. I övrigt lämnas handlingarna ut.

Kontakt

Vänd dig via mejl till registrator@svk.se eller via postadress, Svenska kraftnät, Box 1200, 172 24 Sundbyberg, med din begäran om att ta del av allmänna handlingar.

Avgift

Du har rätt att ta del av allmänna handlingar som papperskopior eller som elektronisk kopia. En avgift tas ut enligt bestämmelserna i avgiftsförordningen (1992:191) samt enligt beslut ”Anvisning för utlämnande av allmän handling, Styrdok.160/01” samt ”Beslut om avgift för utlämnande av elektronisk kopia av allmän handling, Svk 2023/3857”.

Elektronisk kopia

De första nio handlingarna är gratis, den tionde handlingen kostar 50 kronor och varje handling därutöver kostar 2 kronor per handling.

För material som måste skannas in (till exempel på grund av att vissa uppgifter måste maskeras eftersom de omfattas av sekretess) tas avgift ut om beställningen omfattar tio sidor eller mer. De första nio sidorna är gratis, den tionde sidan kostar 50 kronor och varje sida därutöver kostar 2 kronor. Avgiften gäller per sida och inte per papper. Ett papper med dubbelsidig text är således två sidor.

Papperskopior

De första nio sidorna är gratis. Avgiften för en beställning av tio sidor är 50 kronor, för varje sida därutöver är avgiften 2 kronor. Vid dubbelsidig utskrift räknas varje pappersark som två sidor.

Om avgift tas ut ska samtidigt ersättning tas ut för portokostnad om försändelsen väger mer än 20 gram. Om sökande begär att försändelsen skickas mot postförskott tas avgift ut även för detta.

Redan publicerat material

Innan du kontaktar Svenska kraftnät, bör du kontrollera om det material som du är intresserad av redan finns publicerat på svk.se där du kan ta del av dem.