Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Anslutning och anmälan - Rakel

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som hanterar processen att ansluta nya företag till Rakel. Men om ert företag inför Rakel är det stor sannolikhet att detta också måste anmälas till Svenska kraftnät. Detta anges i elberedskapslagen.

Intresseanmälan till MSB

Om du vill ansluta ditt företag till Rakel, skickar du in en intresseanmälan på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB:s webbplats.

Till MSB:s webbplats och deras information om att ansluta till Rakel. Öppnas i nytt fönster

Anmälan till Svenska kraftnät

Enligt paragraf 6 och 7 i elberedskapslagen ska ändringar av väsentlig betydelse för elförsörjningen ska anmälas till Svenska kraftnät. Ett beslut (eller förstudie) om att införa Rakel räknas som en väsentlig ändring och är således anmälningspliktigt.

Denna anmälningsplikt berör anläggningar som har väsentlig betydelse för elförsörjningen. Vilka anläggningar som räknas dit, kan du se i den fullständiga förteckningen som finns i vår föreskrift SvKFS 2013:2, paragraf 11.

Föreskriften kan laddas ned från sidan Svenska kraftnäts föreskrifter. 

Hur sker anmälan till Svenska kraftnät?

  1. Fyll i anmälningsblanketten "Anmälan om förändringar i elförsörjningen"
  2. Skicka anmälan till registrator@svk.se

Inom cirka två veckor ges en återkoppling om aktuell handläggare och eventuella frågor (om dessa inte redan besvarats i anmälan).

Under handläggningen hålls en löpande dialog mellan handläggare och anmälare. Inför beslut samråder handläggare med anmälare.

Kontakta oss

Kontakta oss via e-post: beredskap@svk.se eller via telefon (växeln): 010-475 80 00

Granskad