Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Förkvalificering för att leverera stödtjänster

Svenska kraftnät ansvarar för att anskaffa stödtjänster för att hantera störningar i kraftsystemet. Förkvalificering är viktig förutsättning för att säkerställa att leverantörer kan bidra med rätt tekniska förmågor till kraftsystemet.

Svenska kraftnät ansvarar för att anskaffa olika stödtjänster för att hantera störningar i kraftsystemet. Anskaffningen av stödtjänster ska vara kostnadseffektiv och ändamålsenlig. Genom att förkvalificera anläggningar som vill sälja stödtjänster kan vi säkerställa att de har tekniska förutsättningar att leverera enligt kravspecifikationen.

Läs mer om stödtjänster och avhjälpande åtgärder som verktyg för systemdrift.

Varje stödtjänst har ett specifikt syfte och ska bidra med viss teknisk förmåga i kraftsystemet. Det innebär att olika stödtjänster har olika kravspecifikationer. Den om vill leverera en viss stödtjänst måste först genomgå en förkvalificering med godkänt resultat för just den stödtjänsten.

Läs mer om förkvalificering och andra förutsättningar för att leverera stödtjänster under Aktörsportalen.

Granskad