Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nyheter

Följ våra nyheter via RSS E-post
Filtrera nyheterna (visar enbart de som är ikryssade)
 • Flygfoto till stor hjälp under pandemin 

  Coronapandemin fortsätter utgöra ett hinder för fysiska möten. I stationsprojektet Tovåsen har flygfoto med obemannade luftfartyg, så kallade drönare, blivit en ovärderlig tillgång när platsbesök ställts in. "Drönarfotot har gett oss överblick och minimerat riskerna när smittspridningen varit som värst", berättar projektledaren Amr Elawa.
 • Konsultation om förslag om ny summaallokering för SE3 till DK1 och NO1 

  Svenska kraftnät har en öppen konsultation om förslaget SE3 till DK1 och NO1 i marknadskopplingen för dagen-före-handeln. Konsultationen är öppen under perioden 17-31 januari 2022 och är tillgänglig både på svenska och engelska.
 • Koncession beviljad för ny 400 kV-ledning mellan Ingelkärr och Stenkullen 

  Svenska kraftnät har fått beslut från Energimarknadsinspektionen (Ei) om att nätkoncession för linje beviljas för ny 400 kV luftledning mellan Ingelkärr och Stenkullen. Det innebär att projektet kan tas vidare in i nästa fas med planering inför byggnation.
 • FoU-projekt om marknadsdesign för FCR-N 

  Svenska kraftnät arbetar med att utveckla marknadsdesignen för olika stödtjänster. För att öka förståelsen av olika val har Svenska kraftnät genomfört ett FoU-projekt för att analysera marknadseffekterna av en asymmetrisk produkt för FCR-N. Projektet avslutades i september 2021.
 • Jessica och Abrahim provar olika teknikområden inom aspirantprogrammet 

  Under hösten startade åtta teknikintresserade nyutexaminerade ingenjörer sin aspirantresa på Svenska kraftnät. Aspirantprogrammet ger deltagarna möjligheten att arbeta inom olika teknikområden under ett år tillsammans med erfarna experter. I slutet av året väntar en tillsvidareanställning vid en av enheterna inom Nätteknik.
 • Upphandling av kompletterande störningsreserv för SE3 och SE4 

  I februari planerar Svenska kraftnät att starta upphandling av kompletterande störningsreserv (tidigare benämnd ”kapacitetsupphandling avseende behov av mFRR”).
 • Svenska kraftnät optimerar tillgänglig kapacitet i transmissionsnätet 

  Svenska kraftnät har sjösatt ett flertal åtgärder för att på kort sikt öka tillgänglig handelskapacitet med bevarande av systemstablitet. Bland annan byts begränsande apparater ut, systemvärn projekteras, utökad mothandel undersöks och en ny modell för handel introduceras.
 • Att bidra i energiomställningen är en drivkraft för Mikaela 

  Mikaela Sjöqvist har alltid tyckt att energifrågor är intressanta. Med en civilingenjörsexamen inom energi och erfarenhet från kraftvärmebranschen i bagaget sökte hon sig till Svenska kraftnät våren 2020. Idag har hon en roll där hon känner att hon är med och bidrar i en central framtidsfråga. ”Svenska kraftnät har ett viktigt samhällsuppdrag och är en möjliggörare för att vi ska kunna genomföra energiomställningen. Här får man jobba med frågor som potentiellt kan ge stor effekt och vara viktiga för hela samhället. Det påverkade att jag sökte mig hit”, säger Mikaela.
 • Takpriser på reglerkraftmarknaden den 26 november 

  Sedan i somras har vi sett historiskt höga priser på den europeiska elmarknaden, till följd av höga gaspriser, CO2 priser och ett torrt hydrologiskt år. I september översteg månadsmedelpriserna på kontinenten och i SE4 100 €/MWh och fredagen den 26 november spred sig de höga spotpriserna även till resten av elområdena i Sverige, vilket är ovanligt.
 • Webbmöte om införandet av 15 minuters tidsupplösning som avräknings- och handelsperiod 

  Svenska kraftnät bjuder in elmarknadens aktörer till ett webbmöte den 25 januari med anledning av införande av 15 minuters tidsupplösning som avräknings- och handelsperiod.