Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Om beredskapsplanering

Dammägare och samhällsaktörer förväntas ha beredskap för att kunna hantera och minimera konsekvenser av allvarliga händelser och störningar, såsom dammhaverier och höga flöden i reglerade vattendrag. Förberedelser, planering och samverkan mellan berörda aktörer är förutsättningar för detta.

Beredskap för dammhaveri handlar om att upptäcka ett begynnande skadeförlopp vid en damm och förhindra att det utvecklas till dammhaveri. Om dammhaveri trots allt inträffar, ingår det även i beredskapsarbetet att undvika och begränsa skador av haveriet.

Utöver beredskapsåtgärder vid dammanläggningen ingår det som viktiga delar i beredskapsplaneringen att larma samhällsaktörer samt varna och ge information till allmänheten.

Andra viktiga delar är utrymning och avspärrning av riskområden samt åtgärder för att begränsa översvämningseffekter på viktiga samhällsfunktioner som elförsörjning, dricksvattenförsörjning, transporter och telekommunikationer.

För mer om beredskapsplanering för dammhaverier: Kunskapssammanställningen om beredskapsplanering för dammhaveri och höga flöden (pdf, 330 kB, öppnas i nytt fönster) (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Viktiga delar i beredskapsarbetet: Varning och information till allmänheten, utrymning och avspärrning av riskområden, åtgärder för att begränsa översvämningseffekter på viktiga samhällsfunktioner, Beredskapsåtgärder vid dammanläggningen och larmning av samhällsaktörer.

Granskad