Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Inköp och upphandling

Svenska kraftnät upphandlar löpande olika varor, tjänster och entreprenader. Inköpen kan till exempel röra underhåll av transmissionsnätet, nybyggnationer, konsulter och IT-projekt. 

Upphandlingarna sker enligt Lagen om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF). Öppnas i nytt fönster

Leverantörer måste kvalificeras

I enlighet med 14 kap. 4§ i LUF använder Svenska kraftnät Utilities NCE (Achilles Utilities Nordics & Central Europe, kvalificeringsverktyget för energibranschen i norra- och Centraleuropa) för att kvalificera leverantörer för upphandlingar inom olika kategorier av varor, tjänster och byggentreprenader.

Det är bara leverantörer som kvalificerat sig via Utilities NCE som kan bjudas in att lämna anbud i de upphandlingar som sker via kvalificeringssystemet. Endast enstaka upphandlingar annonseras. För dessa annonseringar och för anbudsprocessen använder vi e-Avrop, som är ett system för upphandlingar på nätet.

Så går kvalificeringen till

Kvalificeringen till Utilities NCE innebär att det görs en bedömning av leverantörens förhållanden, tekniska förmåga och kapacitet samt ekonomiska ställning.

För vissa kategorier ska leverantören uppfylla särskilda krav kring exempelvis erfarenhet av liknande projekt, hållbarhet och arbetsmiljö. Även andra krav kan tillkomma.

Mer information finns hos Utilities NCE om hur du gör för att registrera ditt företag i Utilities NCE. En normal kvalificeringsprocess för en nyregistrerad leverantör tar upp till fyra veckor från beställning till kvalificering. En årlig administrativ avgift tas ut för att vara registrerad.

Utilities NCE webbplats. Öppnas i nytt fönster

Vill du veta mer?

I vår policy för upphandling talar vi om vad alla Svenska kraftnäts inköp ska kännetecknas av.

Bli konsultleverantör

Vi använder oss av leverantören Magnit för konsulttjänster.

Är ni intresserade av att bli leverantör av konsulttjänster till Svenska kraftnät, kontakta Magnit på e-post: svk@magnitglobal.com för att få vidare information om hur ni går till väga.

Granskad