Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Manuell frekvensåterställningsreserv (mFRR)

Manuell frekvensåterställningsreserv. Kallas vanligen mFRR, vilket är en förkortning av beteckningen på engelska, manual Frequency Restoration Reserve.

Frekvensåterställningsreserver har till uppgift att återställa frekvensen till 50 Hz. Det finns flera olika FRR-produkter. mFRR avlastar de automatiska stödtjänsterna och återställer frekvensen till 50,00 Hz. mFRR aktiveras manuellt efter begäran från Svenska kraftnät.

Om mFRR

  • Minsta budstorlek: 5 MW
  • Aktivering: Manuellt på begäran av Svenska kraftnät
  • Aktiveringstid: 100% inom 15 minuter
  • Volymkrav för Sverige: Läs om volymbehov för mFRR på sidan Behov av reserver idag och i framtiden
  • Uthållighet: 1 timme
  • Marknad: Kapacitetsmarknad med upphandling dagen före (D-1) och energiaktiveringsmarknad med avrop under drifttimme

Kommande förändringar för mFRR

Bli leverantör av mFRR

Mer information om processen för att bli leverantör av mFRR, inklusive förkvalificering, etablera elektronisk kommunikation och realtidskommunikation finns under Bidra med FCR, aFRR eller mFRR.

Pilotstudie mFRR

För nya anläggningar som är intresserade av att erbjuda mFRR finns möjlighet att ansluta till vår pilotstudie: Sänkt budstorlek för mFRR. Pilotstudien möjliggör bud ned till 1 MW istället för dagens minsta budstorlek på 5 MW och är endast tillgänglig för anläggningar som inte varit aktiva på mFRR innan.

Läs mer om pilotstudie: Sänkt budstorlek för mFRR

Kontakt

Om du har frågor om mFRR, vänligen kontakta oss via e-post mFRR@svk.se