Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Traineernas blogg

Följ våra traineers vardag genom deras egen blogg.

Traineebloggen

 • Traineernas blogg. Utbildning och studiebesök om stationer 

  Halloj! Greta och Ebba här, båda från division Nät. Den här gången var det vår tur att uppdatera bloggen - Vi har nämligen varit på utbildning och studiebesök om stationer!
 • Traineerna 2022 - bloggen är igång! 

  Traineernas blogg. Häng med på ett nytt spännande år tillsammans med traineerna på Svenska kraftnät!
 • Traineer på studiebesök 

  Äntligen fick vi traineer ta oss iväg på vårt studiebesök norrut! Något som planerades redan förra hösten, men som av förståeliga skäl då fick ställas in. På schemat stod besök på Sundsvallskontoret, vattenkraftstationen Kilforsen, Midskog, vindkraftparken Åskälen och Jämtkrafts solpark i Östersund.
 • Hållbarhet på Svenska kraftnät 

  Traineernas blogg. I april påbörjade vi traineer vårt traineeprojekt som handlar om att identifiera vilka hållbarhetsfrågor som våra intressenter tycker är viktigast. Under arbetet har vi bokat in flera intervjuer med nyckelintressenter till Svenska kraftnät för att få en bättre förståelse av deras syn på det hållbarhetsarbete som vi driver.
 • Praktik på ny enhet 

  Traineernas blogg. Sedan mitten av februari har vi traineer varit på praktik på nya enheter och det börjar bli dags att avrunda våra arbeten för att snart återgå till våra hemenheter. Det har varit en lärorik period för oss och vi vill därför passa på att dela med oss av vad vi har gjort på praktiken.
 • Vinterns studiebesök 

  Traineernas blogg. Sedan årsskiftet har vi traineer varit på ett flertal digitala studiebesök hos olika aktörer som verkar inom energibranschen. I och med Covid-19 har vi inte haft möjlighet att åka på några fysiska besök, det digitala formatet har dock gjort att vi har kunnat träffa fler företag.
 • Traineenätverk inom energibranschen - introduktionsträff 

  Den 3:e februari markerar avstampet för vårt alldeles nystartade traineenätverk inom energibranschen! Det var nämligen då vi hade vår första digitala introduktionsträff där vi fick chansen att komma i kontakt med- och lära känna traineer från industrins alla hörn. Denna första träff kan sammanfattas som värdefull, inspirerande och kul.
 • God jul önskar traineerna på Svenska kraftnät! 

  Nu har vi traineer hunnit vara på Svenska Kraftnät i ungefär 3 månader, tiden går fort när man har kul och julen är redan runt hörnet :) På tre månader har man hunnit bli lite varm i kläderna och vi har därför frågat alla traineer att sammanfatta vad det är man arbetar med på respektive hemenhet.
 • Studiebesök på SaltX, Hybrit och Tibber 

  Traineeprogrammet ger en bättre förståelse för branschen och dess utmaningar på olika sätt. Till exempel får vi träffa relevanta aktörer för att få en inblick i deras arbete och få höra om nya tekniska lösningar. Detta har såklart varit svårt på grund av corona, men digitala möten går förvånansvärt bra att genomföra. Våra ledord för året är, som ni kanske minns, ”flexibilitet och ställ inte in, ställ om” – vilket vi har med oss i allt vi gör.
 • Smart Grids, Dynamic Line Rating och digitala konferenser 

  Förra veckan fick Sandra möjlighet att lära sig mer om Smart Grids genom den digitala konferensen IEEE Innovative Smart Grid Technologies (ISGT). Smart Grids är ett brett begrepp som ska bidra till ökad tillförlitlighet, effektivitet och säkerhet i elsystemet. Hon var även själv med och presenterade ett projekt från KTH, tillsammans med sin projektgrupp, om Dynamisk ledningskapacitet som hon har varit involverad i. Här får ni ta del av Sandras lärdomar såväl som traineernas reflektioner om digitala konferenser!
 • Ute i verkligheten 

  För att förstå och lära sig det vi ska jobba med kan ett viktigt steg vara att få komma ut och se hur det faktiskt fungerar på plats. Detta är något vi har fått göra och det vill vi självklart dela med oss av! Här får ni följa med när några av oss varit på besök ute i verkligheten.
 • Kick-off och teambuilding 

  För att komma in i arbetet här på Svenska kraftnät är det ju även viktigt att lära känna varandra och att få en chans att känna sig välkomna. Extra viktigt blir kanske detta under rådande pandemisituation, när mycket jobb sker hemifrån och det är svårt att träffa sina nya kollegor. Den tidigare traineegruppen, T18, såg därför till att ordna en hel eftermiddag fylld av roligheter för oss. Superskoj tyckte vi!
 • Utbildning i presentationsteknik 

  Alla har vi nog känt att vi vill bli bättre på att hålla presentationer inför en grupp, att det kan kännas både jobbigt och utmanande att ställa sig där uppe framför alla. Vilken tur att vi då fick möjlighet att ha en heldag till just detta!
 • Första tiden som trainee 

  Nu är vi åtta stycken nya ansikten som är taggade på att få ta del av Svenska kraftnäts traineeprogram. I bloggen tänker vi skriva om viktiga händelser relaterade till traineeaktiviteter för att ni ska få ta del av vad vi gör i form av kurser, praktik och studiebesök. Den här traineegenerationens ledord är Flexibilitet och fokus ska ligga på vad man kan göra istället för vad man inte kan göra i dessa tider.
 • Traineeprogrammet på Svenska kraftnät - en perfekt start på arbetslivet 

  Traineeprogrammet 20/21 har dragit igång på Svenska kraftnät. Åtta unga ingenjörer börjar nu sitt yrkesliv på ett inspirerande sätt. Under sitt trainee-år kombinerar de en ordinarie tjänst med aktiviteter som studiebesök, föreläsningar och en utbildning i ledarskap.
 • Skikkelig koselig höst i Norge 

  I samband med att behovet av att bygga nya ledningar har vuxit har även behovet av projekteringskompetens in house ökat.Även om vi idag handlar upp all projektering är det viktigt att kunna säkerställa att de genomförs och resulterar i ett lyckat resultat. Men hur ska man kunna lära sig projektering utan att själv projektera??...
Granskad