Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Behov av FFR

Svenska kraftnät och övriga nordiska TSO:er ansvarar för att säkra tillgång till en viss mängd snabb frekvensreserv (Fast Frequency Reserve, FFR). Under 2023 ansvarar Svenska kraftnät för att avropa 35 % av det totala behovet av FFR i det nordiska kraftsystemet. Statnett ska avropa 39 %, Fingrid 18 % och Energinet 8 %.

Fördelningen för hur mycket varje nordisk systemansvarig för överföringssystem (TSO) ska avropa av det totala behovet av FFR är detsamma för 2023 som förra året.

Svenska kraftnät arbetar för att publicera prognoser för behovet av FFR som underlag för leverantörer att lägga sina budstrategier. Under tiden går det att använda Fingrids prognoser för Finlands behov av FFR som referens. Fingrids prognoser avser alltså 18 % av det totala behovet.

Fast Frequency Reserve FFR, procurement forecast - Dataset - Fingridin avoin data Öppnas i nytt fönster

Svenska kraftnäts avropade volym och kostnader för FFR

Här publiceras en sammanställning av Svenska kraftnäts avropade volymer och kostnad för FFR. Vissa veckor saknar sammanställning och det beror på att det inte funnit något prognostiserat behov av FFR och därför har det inte gjorts några avrop.

Avropad volym och kostnader 2023 års upphandling

Avropad volym och kostnader 2022 års upphandling

Avropad volym och kostnader 2021 års upphandling

 

Granskad