Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Behov av FFR

Svenska kraftnät och övriga nordiska TSO:er ansvarar tillsammans för att säkra tillgång till en viss mängd snabb frekvensreserv (Fast Frequency Reserve, FFR). Svenska kraftnät ansvarar för att avropa 35 % av det totala behovet av FFR i det nordiska kraftsystemet. Statnett ska avropa 39 %, Fingrid 18 % och Energinet 8 %.

Svenska kraftnät arbetar för att börja publicera prognoser för behovet av FFR vilka skulle kunna användas som underlag för leverantörer att ta fram budstrategier. Under tiden går det att använda Fingrids prognoser för Finlands behov av FFR som referens. Notera att Fingrids prognoser avser 18 % av det totala behovet.

Download datasets (fingrid.fi)

Svenska kraftnäts avropade volym och kostnader för FFR

Här publiceras en sammanställning av Svenska kraftnäts avropade volymer och kostnad för FFR.

Vissa veckor saknar sammanställning vilket beror på att det inte funnits något prognostiserat behov av FFR under denna tidsperiod, och därför har inga reserver avropats. Historiska analyser visar att behovet av FFR i kraftsystemet primärt finns under säsongen maj-november. Det kan dock finnas behov av FFR även under dagar och timmar utanför denna säsong och därför tecknar Svenska kraftnät för närvarande ettåriga avtal.

Avropad volym och kostnader upphandlingar