Behov av reserver idag
Den potentiella affärsnyttan i att bidra med reserver är stor. Kraftsystemet behöver nya leverantörer av reserver, marknaderna för reserver växer och allt fler olika tekniker kan hjälpa till och upprätthålla ett stabilt kraftsystem.
Volymkrav för 2022
Här anges Svenska kraftnäts grundläggande behov för 2022. Beroende på utvecklingen kan ytterligare behov tillkomma.
Enligt det europeiska regelverket ska de systemansvariga för elöverföringssystem (TSO) ta fram processer för att dimensionera hur mycket reserver som krävs för att upprätthålla driftsäkerheten i kraftsystemet. Det anges som ett volymkrav. För vissa stödtjänster är det ett statiskt krav för ett helt år och för vissa stödtjänster varierar volymkravet utefter vad som är största felfall (referensincident).
Svenska kraftnät ska säkerställa att vi har tillgång till reserver enligt volymkravet varje timme året runt.
Dimensioneringen av frekvensrelaterade stödtjänster sker nordiskt och sedan fördelas behovet per land utifrån en fördelningsnyckel.
Mer information om volymkrav finns på engelska i det nordiska systemdriftsavtalet: Nordic system operation agreement (Nordic SOA) Öppnas i nytt fönster
Mer information om kommissionsförordningen Drift av elöverföringssystem (SO)
- FFR: cirka 100 MW
- FCR-N: cirka 230 MW
- FCR-D upp: Upp till cirka 556 MW
- FCR-D ned: Upp till cirka 530 MW
- aFRR: Upp till cirka 140 MW
- mFRR: Inget krav på lägsta inköpta volym
Mer information per reserv
FFR (snabb frekvensreserv): cirka 100 MW
Under 2022 ansvarar Svenska kraftnät för att avropa 35 % av det totala behovet av FFR (snabb frekvensreserv, Fast Frequency Reserve) i det nordiska kraftsystemet. Norges TSO Statnett ska avropa 39 %, Finlands TSO Fingrid ansvarar för 18 % och Danmarks TSO Energinet för 8 %.
Fördelningen för hur mycket varje nordisk systemansvarig för överföringssystem (TSO) ska avropa av det totala behovet av FFR är detsamma för 2022 som förra året.
Svenska kraftnät arbetar för att publicera prognoser för behovet av FFR som underlag för leverantörer att lägga sina budstrategier. Under tiden går det att använda Fingrids prognoser för Finlands behov av FFR som referens. Fingrids prognoser avser alltså 18 % av det totala behovet.
För FCR (frekvenshållningsreserver)
Uppdatering av upphandlingsvolymer för FCR sker huvudsakligen årsvis men då FCR-D ned är en ny reserv för 2022 trappas handeln av den upp kvartalsvis utifrån en bedömning av vilket utbud som finns tillgänglig under perioden.
Information om årsvis upphandling av FCR-N och FCR-D upp
Upphandling av FCR-D ned 2022:
- Kvartal 1: 75 MW
- Kvartal 2: 120 MW
- Kvartal 3: 120 MW
- Kvartal 4: meddelas i september
Observera att Volymkravet för FCR-D beror av aktuellt dimensionerande fel i systemet och därför kan variera under året. FCR-D är exempel baserat på att Oskarshamn 3 är i drift, vilket innebär att dimensionerande fel är 1450 MW.
aFRR (automatisk frekvenshållningsreserv): Upp till ca 140 MW
De nordiska systemoperatörerna utvärderar upphandlingsschemat kontinuerligt utifrån frekvenskvalitet och förläggs primärt till de timmar då balanseringen av kraftsystemet är mest utmanande. Eventuella uppdateringar aviseras i förväg. Information om upphandlingsschemat för kvartal 4-2022 kommer i september.
Information om senaste årets upphandlingsscheman
- Upphandling av aFRR för Q3-2022, vecka 27-39
- Upphandling av aFRR för Q2-2022, vecka 14-26
- Upphandling av aFRR för Q1-2022, vecka 1-13
- Upphandling av aFRR för Q4-2021, vecka 40-52
mFRR (manuell frekvenshållningsreserv)
Det finns inget volymkrav för mFRR.