Bidra med reserver
Svenska kraftnät har systemansvar för el, vilket innebär ansvar för att den svenska elförsörjningen fungerar driftsäkert och att säkerställa att inmatning och uttag av el alltid är i balans. I praktiken innebär det att vi gasar och bromsar kraftsystemet i realtid. För att göra det köper vi varje år in olika reserver av el för stora värden. Är du intresserad av att tjäna pengar på att stötta kraftsystemet?
Mer information om Svenska kraftnäts arbete med balansering.
Hur mycket du kan tjäna beror på hur stor volym du har tillgänglig för att buda in på marknaderna för reserver och vilket pris du väljer att buda in.
Genom att titta på historiska priser för avropade volymer kan du få en indikation på hur mycket du kan tjäna på att vara aktiv på marknaderna och hur du kan prissätta dina bud. Tänk på att prissättningen av din volym bland annat bör täcka eventuell investeringskostnad, driftkostnader samt önskad avkastning.
Kapacitetsersättning = Pris (marginalpris eller pris enligt bud) * såld kapacitet (MW)
Energiersättning = Pris (upp- eller nedregleringpris) * aktiverad energi (MWh)
Kapacitetsmarknad
En reservmarknad där volym budas in och avropas, oftast en dag innan driftdygnet. Kapacitetsersättning betalas alltid ut till avropade bud, även om resursen inte aktiveras. Vissa kapacitetsmarknader ger även ersättning för den faktiskt aktiverade energin.
Energiaktiveringsmarknad
En reservmarknad där volym budas in. Avrop av bud sker under drifttimmen. Energiersättning ges för den faktiskt aktiverade energin. Kapacitetsersättning ges inte.
Anmäl intresse för att leverera reserver
Under 2022 köpte Svenska kraftnät reserver för över 6 miljarder kr. Behovet av reserver ökar och vi planerar för att köpa in flera nya typer av reserver i framtiden. Vi behöver fler leverantörer. Är du intresserad? Gör en intresseanmälan.
För frågor om FFR, mejla: ffr@svk.se.
För frågor om FCR-N och FCR-D, mejla: fcr@svk.se.
För frågor om aFRR, mejla: afrr@svk.se.
För frågor om mFRR, mejla: mfrr@svk.se.
För frågor om Störningsreserven, mejla: storningsreserven@svk.se.
För frågor om Effektreserven, mejla: effektreserven@svk.se.
Svenska kraftnät har för närvarande flera pilotstudier för utvecklingen av reserver. Information om dem och hur du gör för att delta finns på respektive sida.
Under 2022 inledde Svenska kraftnät en pilotstudie om leverans av stödtjänster och avhjälpande åtgärder från resurser med variabel produktion eller förbrukning. Syftet är att i samverkan med branschen skapa en förståelse för förutsättningarna för variabla resurser att bidra med stödtjänster samt att utreda hur förkvalificeringsprocessen ska gå till för resurser med variabel produktion eller förbrukning.
Studien erbjuder aktörer en möjlighet att i samarbete med Svenska kraftnät utforska de egna förutsättningarna för att leverera stödtjänster från resurser med variabel produktion eller förbrukning. De aktörer som deltar i studien kan också visa upp sina förslag på nya tekniska lösningar. Detta kan i sin tur tydliggöra behov av att justera förslaget till förkvalificeringsprocess.
Anmälan till pilotstudien har stängt.
För frågor om pilotstudien, mejla fcr@svk.se
Pilotstudien möjliggör för aktörer att delta på marknaden för mFRR med mindre bud (1 MW) i samtliga elområden. Pilotstudien är öppen för nya anläggningar som inte deltagit på reglerkraftmarknaden tidigare. Syftet är att öka flexibiliteten i kraftsystemet.
Pilotstudien beräknas pågå tills det att budgränsen på marknaden för mFRR sänks till 1 MW för alla budgivare. Tidplanen kan komma att justeras under studiens gång.
Anmälan sker löpande.
Är du intresserad av att delta? Mejla mfrr@svk.se
Pilotstudien för resurser med begränsad energireserv möjliggör budgivning samtliga timmar på dygnet och avser FCR-D upp och ned. Syftet med pilotstudien är både att öka likviditeten på marknaden och att höja kunskapen om hur dessa resurser samspelar med kraftsystemet. Projektet fortsätter fram tills att de nya tekniska kraven för FCR har implementerats.
Mer information om Svenska kraftnäts pilotstudie för ökad leverans av stödtjänster från energilager
Digitalt forum för att sprida kunskap om utveckling av balansmarknader.
Information för dig som vill bidra med reserver
Utveckling och projekt
Under Utveckling av kraftsystemet finns information om: