Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Om transmissionsnätet

Svenska kraftnät förvaltar och utvecklar det svenska transmissionsnätet för el.

Transmissionsnätet för el är grunden för Sveriges elförsörjning. Det består av cirka 17 500 km kraftledningar, drygt 175 transformator- och kopplingsstationer samt utlandsförbindelser med både växel- och likström.

Transmissionsnätskartan

Svenska kraftnät har tillstånd, så kallad koncession, att driva samtliga ledningar på 400 kV och 220 kV (kilovolt) i transmissionsnätet.

Läs mer om våra koncessioner

Transmissionsnätet måste vara robust och driftsäkert

Ett fel på en ledning eller i en transformatorstation i transmissionsnätet kan i värsta fall innebära att stora delar av Sverige blir strömlöst. Därför är det viktigt att transmissionsnätet är robust och driftsäkert. Det säkrar att elen kommer fram dit den ska och att eventuella strömavbrott kan åtgärdas snabbt.

Vi underhåller och utvecklar transmissionsnätet

Vi underhåller transmissionsnätet löpande för att det ska fortsätta att vara driftsäkert. Vi bygger även nya kraftledningar för att trygga elförsörjningen i takt med att samhällets elbehov ökar och produktionen förändras.

Mer om underhåll av transmissionsnätet

Vad finns i en kraftledningsgata?

Genom skogar, över sjöar och över kulturlandskapets åkrar marscherar transmissionsnätets kraftledningsstolpar. Läs om vad det är du ser när du kommer till en kraftledningsgata.

På besök i kraftledningsgatan

Att tänka på vid stationen

Omgärdat av höga staket på en yta stor som en mindre fotbollsplan står komplicerad elteknisk apparatur. Det du ser är ett ställverk, eller som vi på Svenska kraftnät säger: en station. Läs mer om vad du bör tänka på när du vistas i närheten.

På besök vid stationen

Granskad