Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Använda Ediel

Ediel är namnet på ett system för elektroniskt informationsutbyte. Alla aktörer på elmarknaden använder Ediel för att kommunicera med varandra på ett standardiserat sätt. Det används till exempel för att rapportera mätvärden och handelsvärden eller informera om elanvändare som byter elleverantör. 

Vad krävs för att börja använda Ediel?

För att kunna använda Ediel behövs ett avtal som tecknas med Svenska kraftnät. Ediel-avtalet tecknas och används även av aktörerna på den svenska naturgasmarknaden. Ett företag som är aktivt både inom el- och naturgasmarknaden tecknar bara ett Ediel-avtal.

Så här går ansökan till:

 1. Underteckna Ediel-avtalet i två exemplar. Sänd in båda dessa avtal till

  Svenska kraftnät
  Elmarknad
  Att: Yvonne Hellström
  Box 1200
  172 24 Sundbyberg

 2. Sänd även in ett registreringsbevis från Bolagsverket och ange vilken eller vilka aktörsroller det gäller (elleverantör, nätägare, balansansvarig eller ombud).
 3. Ange en kontaktperson för bolaget som vi kan kontakta och som kan registrera er i Edielportalen (samt dennes e-postadress och ett telefonnummer).
 4. När ni (kontaktpersonen) fått e-post med ert Ediel-id kan ni registrera er som användare på Edielportalen Öppnas i nytt fönster.

Kontakta gärna EDIEL@svk.se om du har frågor om anslutning till Ediel.

Portal för Ediel-användare

Edielportalen är ett verktyg för Ediel-användare. På portalen finns information om alla elaktörer, hur man skickar standardiserade meddelanden (EDI) mellan varandra och uppgifter om kontaktpersoner med mera.

Till Edielportalen. Öppnas i nytt fönster

Ediel-avtal

Granskad