Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Använda Ediel

Ediel är namnet på ett system för elektroniskt informationsutbyte. Alla aktörer på elmarknaden använder Ediel för att kommunicera med varandra på ett standardiserat sätt. Det används till exempel för att rapportera mätvärden och handelsvärden eller informera om elanvändare som byter elleverantör. 

Vad krävs för att börja använda Ediel?

För att kunna använda Ediel behövs ett avtal som tecknas med Svenska kraftnät. Ediel-avtalet tecknas och används även av aktörerna på den svenska naturgasmarknaden. Ett företag som är aktivt både inom el- och naturgasmarknaden tecknar bara ett Ediel-avtal (antingen el- eller naturgasmarknaden).

Så här går ansökan till:

Anmäl att ditt företag är intresserat av att bli ny aktör och få Ediel-konto.

När ni fått ert Ediel-ID ansvarar er kontaktperson själv för att registrera er som användare i Edielportalen Öppnas i nytt fönster

Ni ska sedan göra tester av era system i Edielportalen utifrån er aktörsroll och lägga upp information i Ediel. För att bli godkänd som Ediel-aktör krävs godkänt i relevanta tester. Mer information om aktörs- och systemtester, finns under Edielportalen. Först när ni fullföljt testerna och aktörstesterna blivit godkända, kommer vi att skicka tillbaka ert exemplar av Ediel-avtalet.

Kontakta gärna ediel@svk.se om du har frågor om anslutning till Ediel.

Portal för Ediel-användare

Edielportalen är ett verktyg för Ediel-användare. På portalen finns information om alla elaktörer, hur man skickar standardiserade meddelanden (EDI) mellan varandra och uppgifter om kontaktpersoner med mera.

Till Edielportalen. Öppnas i nytt fönster

Ediel-avtal