Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Niklas Bergvall

Byggledaren Niclas är ögonen på plats

Niklas Bergvall bidrar med teknisk expertis som byggledare inom transmission på Svenska kraftnät. – Här värdesätts praktisk erfarenhet som montör och du behöver inte vara ingenjör för att söka dig hit, säger han.

Efter tio år som montör på Vattenfall blev Niklas Bergvall tipsad om en tjänst som byggledare på Svenska kraftnät. Han sökte, fick jobbet och har under det senaste året blivit inslussad i flera olika projekt.

Kontrollerar att entreprenören bygger som de ska

Det första projektet var Barsebäck–Sege, ett ledningsprojekt som befann sig i byggfas när Niklas tillträde i februari 2023. Eftersom entreprenaden redan var upphandlad och alla resurser fanns på plats föll det sig naturligt att hans jobb till en början bestod av att kontrollera arbetet i fält.

– Som byggledare har jag varit ögonen på plats för att kontrollera att entreprenören följer bygghandling och kontrakt. I praktiken innebär det att jag kontrollerar att entreprenören bygger som de ska.

Erfarenheten som montör kommer väl till användning

Under tiden som byggfasen pågått har Niklas även stöttat med teknisk expertis på andra sätt. Ledningen mellan Barsebäck och Sege passerar över flera komplicerade korsningar, och det har funnits särskilt en nöt som har varit svår att knäcka: Hur ledningen skulle dras över en trafikkorsning mellan Malmö och Lund.

– När projektet projekterades hade inte Trafikverket börjat bygga det som gick från att vara en järnväg med två spår till en järnväg med fyra och tillslut sex spår under byggtiden, säger Niklas.

Därför krävdes det att projektgruppen på Svenska kraftnät och entreprenören inledde en tät dialog med Trafikverket för att komma överens om hur skyddet skulle byggas över järnvägsspåret.

– Jag och mina kollegor som är byggledare har stöttat i dessa samtal genom att praktiskt förklara hur tekniken fungerar.

Niklas tekniska expertis är efterfrågad 

Utöver projektet Barsebäck–Sege, i vilket ledningen blev färdigställd hösten 2023, ska Niklas även arbeta som byggledare i projekten Söderåsen–Barsebäck och Skogssäter–Kilanda.

– I Söderåsen–Barsebäck fick entreprenörerna stål i november och har börjat montera. I slutet av november ville de att vi skulle göra en koll tillsammans med dem, så att de monterar på rätt sätt. Att vi gör en grundlig kontroll i början så att de inte eventuellt gör små fel i fortsättningen, säger han.  

Som byggledare är det hans uppgift att bland annat kontrollera att entreprenören monterat stolpen enligt ritning. Men också att stolparna ligger ordentligt pallade på marken, färdigmonterade tills de ska resas under avbrottet som är planerat för den befintliga ledningen under 2024.

Kopplas in inför upphandling

Utöver arbetsuppgifterna som kontrollant kommer han framåt att ha allt mer variation i arbetsuppgifterna. I projektet Skogssäter–Kilanda kopplas Niklas in redan inför upphandlingen av entreprenaden, där han kommer att vara med och utvärdera olika frågor.

– I projektet har vi ett antal utmanande korsningar att ta ställning till och vi ska vara med och utvärdera hur ledningen kan dras över järnvägar och Göta älv. Det blir dessutom första gången jag är med och utvärderar hur entreprenörerna möter olika kriterier i anbudsförfrågan.  

Stöd av erfarna kollegor – en hjälp på vägen

Som nyanställd byggledare beskriver Niklas att han får mycket värdefulla råd och stöd från andra byggledare i hans team:  

– Det är bra stämning i gänget och jag försöker tanka av kollegorna så mycket som möjligt på kunskap. Jag har en mentor som stöttat mig och Svenska kraftnät har överlag varit välkomnande.

Till dig som är intresserad av att börja jobba på Svenska kraftnät säger han:

– Det är bra att Svenska kraftnät uppskattar praktisk erfarenhet och man behöver inte vara ingenjör för att jobba här.

Niklas beskriver också att variationen är stor i jobbet och att det är något han uppskattar:  

– När man kommer från entreprenörssidan som jag gör är det intressant att sätta sig in i den tekniska biten. Men det är variationen i att både sitta på kontoret och vara ute i fält som lockar mig. Resa i jobbet, lära känna nytt folk och även att träna på engelskan, säger han med en glimt i ögat.

Som byggledare ser du till att arbetet utförs på ett säkert sätt

Utöver att Niklas uppskattar de tekniska delarna av jobbet och att kvalitetssäkra byggprocessen vill han också lyfta fram att det är byggledarens uppgift att se till att arbetet sker på ett säkert sätt.

Svenska kraftnäts medarbetare och alla leverantörer som arbetar på uppdrag av oss ska kunna gå till en säker och trygg arbetsplats varje dag. För att det ska lyckas arbetar vi systematiskt med frågor kring hälsa/arbetsmiljö, miljö, elsäkerhet och kvalitet (HMSK). Som byggledare är du en viktig del i det arbetet.

Läs mer om Hållbart arbetsliv

Granskad