Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Helena Olsson

Helena började som trainee – nu bygger hon ställverk

Helena Olsson började på Svenska kraftnäts traineeprogram kort efter sin civilingenjörsexamen. Nu är hon ställverksingenjör och arbetar med att bygga Svenska kraftnäts nya stationer och förnya gamla stationer.

”Traineeprogrammet var väldigt lockande”

Kan du berätta kort om vad du jobbar du med?

– Jag är ställverksingenjör på nätdivisionen i stationsprojekt. Vi arbetar med olika sorters projekt: gamla stationer som behöver förnyas, åtgärder i befintliga stationer eller att bygga helt nya stationer.

Vad var det som lockade med Svenska kraftnät?

– Jag började på Svenska kraftnäts traineeprogram kort efter studierna. Traineeprogrammet var väldigt lockande eftersom man börjar på en enhet där man vet att man får fast anställning. Det gör att man hela tiden har en riktning och vet vad man behöver lära sig. Dessutom var Svenska kraftnät tydliga med att det inte var ett program för att utbilda nya chefer utan fokus var på teknikfrågor och teknikstödsrollen, vilket passade mig.

Hur är det att vara kvinna i ett ofta mansdominerat yrke?

– Det är inget jag tänker så mycket på, för det är ganska mycket kvinnor på Svenska kraftnät. När man jobbar med entreprenörer märker man tydligare att branschen är mansdominerad, men jag har inte upplevt det som ett hinder då heller.

”Fokus på att kombinera yrkesliv med familj och fritid”

Hur är det att jobba på Svenska kraftnät?

– Det är roligt att vara i en bransch och organisation som växer. Det är också stort fokus på att man ska kunna kombinera yrkesliv med familj och fritid. Kulturen är vänlig, man tar sig tid att hjälpa varandra. Dessutom är arbetet viktigt på riktigt – Svenska kraftnät har en jätteviktig roll i energiomställningen och vi behöver bygga bra elnät för att samhället ska få all den el som kommer att behövas i framtiden.

Vad betyder det för dig att jobba på en myndighet?

– Jag gillar att vi har effektmål i stället för ekonomiska mål. Det viktigaste är att det vi gör har en samhällsnytta. Eftersom vi är en myndighet måste vi ta väl avvägda beslut och kan inte experimentera alltför mycket. Nackdelen är att saker kan ta lång tid, men fördelen är att vi gör saker på ett bra och korrekt sätt.

Vad får du energi av?

– När jag har löst ett problem. Om jag hittar svar på en fråga jag suttit fast i länge, eller tar ett beslut som gör att en knut löser upp sig, då känner jag att det är roligt att jobba!

Våra lediga tjänster

Vi rekryterar för fullt och kommer att fortsätta att göra det framöver!

Till våra lediga jobb
Granskad