Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Transparensförordningen

Transparensförordningen ska skapa välfungerande och informationssymmetriska elmarknader. Förordningen ska ge Europas marknadsaktörer information för att kunna ta effektiva handels- och produktionsbeslut.

Informationen är tillgänglig för allmänheten på en plattform framtagen av ENTSO-E, den så kallade transparensplattformen.

Enligt förordningens artiklar 6-17 ska

  • ägare till produktionsenheter eller -anläggningar
  • elnätsägare
  • ägare till förbrukningsenheter
  • systemansvariga
  • elbörser
  • och balansansvariga

lämna information till den centrala plattformen.

I Sverige är Energimarknadsinspektionen ansvarig myndighet för tillsynen av efterlevnaden av förordningen.

Hur uppfyller mitt företag transparensförordningen?

För att uppfylla transparensförordningen ska ditt företag sända samtliga nödvändiga uppgifter till Svenska kraftnät eller Nord Pool som sänder dem vidare till den centrala plattformen.

Hur rapporterar jag in till Svenska kraftnät? 

Alla ägare av en anläggning som uppgår till eller överskrider 100 MW inkl. produktionsenheter som har en lägre kapacitet än 100 MW rapporterar in till Svenska kraftnät. Rapporteringen görs genom att fylla i Excelarket "Anmälan transparentförordningen" och skickar det till transparensforordningen@svk.se

Anmälan transparensförordningen (.xlsx) Ladda ner