Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tiden för det här evenemanget har passerat

Gemensam workshop för marknadsaktörer om de europeiska balanseringsplattformarna

Den 8 december anordnar balanseringsprojekten, i samarbete med ENTSO-E, en offentlig online-workshop. Detta för att informera marknadsaktörer om utvecklingen av de europeiska plattformarna, samtidigt som aktörerna har chans att ge feedback för framtida utveckling.

Praktisk information

Av de fyra europeiska balanseringsplattformarna kommer Sverige att ansluta till två; MARI och PICASSO, som båda togs i drift tidigare i år.

MARI och PICASSO är benämningen på de två europeiska TSO-projekt som utvecklar och implementerar marknadsplattformar för utbyte av balanseringsenergi från manuella frekvensåterställningsreserver (mFRR) och automatiska frekvensåterställningsreserver (aFRR). MARI ansvarar för mFRR och PICASSO ansvarar för aFRR.


Till PICASSO anslöt de fyra TSO:erna i Tyskland och Österrike i juni och i oktober anslöt Tysklands TSO:er samt Tjeckien till MARI. Totalt kommer ca 30 europeiska TSO:er vara aktiva på dessa plattformar inom de två kommande åren.  

För en ökad effektivitet för balanseringen i Europa

Marknadsplattformarna kommer att vara så kallade balanseringsplattformar och har startats till följd av de legala kraven enligt EU-förordning om balanshållning avseende el (Electricity Balancing Guideline). Målet är att balansenergi ska utbytas på europeisk basis för att bidra till ett effektivt utnyttjande av balanseringsresurser och tillgänglig nätkapacitet, öka konkurrens och driftsäkerhet samt säkerställa omställningen till ett mer förnybart elsystem.

Dessa europeiska plattformar kommer att öka effektiviteten för balanseringen i Europa och integrera balanserande energimarknader, främja möjligheterna att utbyta balanserande energi samtidigt som de bidrar till driftsäkerhet.

Agenda för workshop

9:00-9:05 – Vi hälsar alla välkomna

9:05-10:30 – PICASSO och IGCC – Projektplanering och progress – Operativa erfarenheter – Färdplan för anslutningen och kommande steg – Frågor och svar – Simon Remppis / Dimitrios Nousios

10:30-11:45 – MARI – Projektplanering och progress – Operativa erfarenheter – Färdplan för anslutningen och kommande steg – Frågor och svar – Ulf Kasper

11:45-12:15 – TERRE - Projektplanering och progress – Frågor och svar Vanessa Brun

12:15-12:45 – Transparens och rapportering – Uppdatering av Transparensplattformen – Frågor och svar – Anna Szer

12:45-13:00 – Sammanfattning

Granskad