Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tiden för det här evenemanget har passerat

Informationsmöte om nätförstärkningslån

Svenska kraftnät bjuder in till informationsmöte om möjligheten att ansöka om nätförstärkningslån. Nätförstärkningslån ska underlätta anslutning av förnybar elproduktion till elnätet.

Praktisk information

Svenska kraftnät har möjlighet att ge lån till elnätföretag för att underlätta att anläggningar för produktion av förnybar el ansluts till elnätet. Ansökningsperioden för 2022 är 25 maj till och med 31 augusti 2022.

Syftet med informationsmötet är att informera om förutsättningar för nätförstärkningslån och ansökningsprocessen. Intresserade aktörer kommer att ges god tid att ställa frågor under mötet.

Det går även att ställa frågor via mejl till natforstarkningslan@svk.se

Bakgrund: Nätförstärkningslån en möjlighet att sänka investeringströskeln

När elproducenter vill ansluta ny elproduktion till elnätet får de själva betala för all förstärkning av elnätet som krävs för att kunna genomföra anslutningen. Det gäller även om nätförstärkningen leder till att den faktiska överföringskapaciteten i elnätet ökar mer än vad elproducenten kan dra nytta av. Det kan orsaka en tröskeleffekt som kan leda till att investeringar i ny förnybar elproduktion uteblir.

Nätförstärkningslån innebär att staten genom Svenska kraftnät tar den ekonomiska risken för den del av nätförstärkningen som inte utnyttjas i inledningsskedet.

Syftet med nätförstärkningslån är att överbrygga den investeringströskel som kan uppkomma då nätförstärkningar krävs vid anslutning av minst två eller flera förnybar elproduktionsanläggningar. Genom att basera återbetalningen av nätförstärkningslånet på hur stor del av nätförstärkningen som tas i anspråk försvinner risken med att den första anläggningen som ansluter får ta den totala nätförstärkningskostnaden för alla planerade anläggningar.

Mer information om nätförstärkningslån, underlag och ansökningslänk finns under Utveckling av kraftsystemet

Granskad