Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tiden för det här evenemanget har passerat

Öppen konsultation om ändring av metoder för fastställande av ytterligare egenskaper för FCR och dimensioneringsregler för FCR

De nordiska systemansvariga för elöverföringssystem håller öppen konsultation om förändring av metoderna för att fastställa ytterligare egenskaper för frekvenshållningsreserver och dimensionering av frekvenshållningsreserver.

Praktisk information

  • Tidpunkt: 6 maj - 6 juni 2022
  • Målgrupp: Aktörer på den nordiska elmarknaden
  • Språk: Engelska

De nordiska systemansvariga för elöverföringssystem (TSO) ansvarar för att ta fram förslag till nya, harmoniserade tekniska krav för frekvenshållningsreserver (Frequency Containment Reserves, FCR) i det nordiska synkronområdet. Arbetet har pågått sedan 2019 och i omgångar förankrats med elmarknadens aktörer.

Nu håller de nordiska TSO:erna en gemensam öppen konsultation för elmarknadens aktörer om metoderna för att fastställa ytterligare krav för FCR och metoden för dimensionering av FCR. Konsultationen omfattar två delar:

  • Förslag om ytterligare egenskaper för FCR
  • Förslag om dimensionering av FCR

Läs om konsultationen på engelska

Svara på konsultationen senast den 6 juni

Konsultationen hålls på engelska på ENTSO-Es webbplats. Respektive delförslag har en egen konsultationssida. Elmarknadens aktörer har möjlighet att komma med synpunkter på förslagen via webbformulär senast den 6 juni 2022.

Konsultation om förslag om ytterligare egenskaper för FCR

Mer information om konsultationen, underlag och länk till svarsformulär för Ytterligare egenskaper för FCR finns på konsultationssidan på ENTSO-Es webbplats Öppnas i nytt fönster

Konsultation om förslag om dimensionering av FCR

Mer information om konsultationen, underlag och länk till svarsformulär för dimensionering av FCR finns på konsultationssidan på ENTSO-Es webbplats Öppnas i nytt fönster

Återkoppling från aktörer ger viktigt underlag

Syftet med konsultationen är att få återkoppling på de nordiska TSO:ernas förslag. Synpunkterna är viktiga för att bedöma om förslagen behöver justeras ytterligare innan de lämnas till de nationella tillsynsmyndigheterna för beslut. Konsultationen hålls i enlighet med EU-förordningen Drift av elöverföringssystem (System Operation SO) Artikel 11.

Det kompletterande tekniska kravdokumentet konsulterades under mars-april och har uppdaterats utifrån inkomna synpunkter.

Uppdaterat tekniskt kravdokument: FCR Technical Requirements-pending approval (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Sammanfattning av mottagna synpunkter och TSOernas svar på återkopplingen finns i dokumentet: Response to Stakeholder Feedback (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Vad händer nu?

TSO:erna kommer att beakta inkomna synpunkter innan förslagen färdigställs och skickas in till de nordiska tillsynsmyndigheterna (för Sverige: Energimarknadsinspektionen, Ei).

Inkomna synpunkter och TSO:ernas motivering för eller emot att införa dessa synpunkter i förslagen, kommer att publiceras tillsammans med de förslag som slutligen lämnas till tillsynsmyndigheterna.

Kontakt

Vid frågor till Svenska kraftnät, vänligen mejla Henrik Ekestam: henrik.ekestam@svk.se