Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tiden för det här evenemanget har passerat

Öppen konsultation om påslag vid prognostisering av marknadsvärdet för överföringskapacitet

De nordiska systemansvariga för överföringssystem (TSO) bjuder in elmarknadens aktörer till en konsultation om påslaget (mark-up) för prognostisering av marknadsvärdet för överföringskapacitet. Detta är en del av marknadsdesignen för kommande nordisk aFRR kapacitetsmarknad.

Praktisk information

  • Tidpunkt: 14 april - 20 maj 2022
  • Målgrupp: Elmarknadens aktörer
  • Språk: Engelska

Relaterade evenemang

Prognostisering av marknadsvärdet för överföringskapacitet används för att bestämma om det är socioekonomiskt lönsamt att reservera överföringskapacitet för överföring av aFRR. Prognosen av marknadsvärdet är därmed en del i den process som ligger till grund för den kommande nordiska marknaden för aFRR kapacitet.

Svara på konsultationen senast den 20 maj

Marknadens aktörer har möjlighet att komma med synpunkter om påslaget via webbformulär på ENTSO-Es webbplats. Svara senast den 20 maj 2022.

Svara på konsultationen och läs underlag på konsultationssidan på ENTSO-Es webbplats Öppnas i nytt fönster.

Nordiskt webbinarium om konsultationen

Den 9 maj kl. 11:00-12:00 håller de nordiska TSOerna ett gemensamt webbinarium för nordiska aktörer om prognosmetod för aFRR kapacitetsmarknad. Webbinariet är en del av denna konsultation. Webbinariet är öppet för alla aktörer och hålls på engelska. Ingen föranmälan krävs. 

Mer information och möteslänk finns på mötessidan under Möt Svenska kraftnät

Information på engelska om webbinariet finns på den gemensamma webbplatsen för Nordic Balancing Model (NBM) Öppnas i nytt fönster

Konsultationen del av en kontinuerlig översyn

Påslaget för prognostisering av marknadsvärdet för överföringskapacitet ska ses över regelmässigt. Det har den europeiska tillsynsmyndigheten ACER beslutat. Översynen är en del av den marknadsbaserad allokeringsprocessen för överföringskapacitet vid utbyte av balanskapacitet. Metoden är framtagen i enlighet med EU-förordningen Riktlinjer för balanshållning av el (artikel 41(1)).

Översynen och konsultationen som genomfördes för ett år sedan resulterade inte i några ändringar av påslaget. Den här konsultationen är en fortsättning av den översynen. Syftet är att föreslå mindre justeringar av metoden.

Mer information finns på konsultationssidan på ENTSO-Es webbplats Öppnas i nytt fönster

Kontakt

Vid frågor till Svenska kraftnät, vänligen kontakta Rebecca Roupe, e-post: rebecca.roupe@svk.se

Frågor om konsultationen besvaras av Sisse Friis Hansen, Energinet Elsystemansvar A/S. Telefon +4523460519, e-post: SCR@energinet.dk

Mer information

Läs mer om nordisk aFRR kapacitetsmarknad under Utveckling av kraftsystemet

Läs mer om arbetet för ny nordisk balanseringsmodell (Nordic Balancing Model) under Utveckling av kraftsystemet

Läs mer om Nordic Balancing Model (NBM) på engelska på den gemensamma webbplatsen för NBM Öppnas i nytt fönster