Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tiden för det här evenemanget har passerat

Svenska kraftnät håller dialogmöte med regionnätsägare och Energiföretagen om att se över villkoren för anslutningar till transmissionsnätet.

Den 3 oktober håller Svenska kraftnät ett dialogmöte med regionnätsägare och Energiföretagen. Syftet med mötet är att diskutera och föra dialog om regeringsuppdraget att se över hanteringen och villkoren av förfrågningar om nyanslutningar till transmissionsnätet och ökat abonnemang.

Praktisk information

  • Mötesplats: Sundbyberg, Stockholm ( Karta Öppnas i nytt fönster )
  • Tidpunkt: 03 oktober 2022 kl 08:30 - 11:30 CET
  • Målgrupp: Endast inbjudna regionnätsägare och Energiföretagen
  • Språk: Svenska

Hanteringen av ansökningar att ansluta till transmissionsnätet eller utöka sitt abonnemang, utgår idag från principen att ansökningarna behandlas i turordning. De handläggs/utreds efter den tidpunkt de registrerats. Nuvarande lösning togs fram under en tid då elmarknaden hade färre aktörer än idag.

Nu har förutsättningarna förändrats. Anpassningen till den gröna energiomställningen kombinerat med nya användarmönster förändrar kraftsystemet. Andelen väderberoende el ökar, det är trångt i näten, aktörerna har blivit fler och efterfrågan på el ökar kraftigt. Sverige och Europa har avreglerade elmarknader och el handlas under fri konkurrens.

I regleringsbrevet 2022 fick Svenska kraftnät i uppdrag att analysera om dagens hantering av förfrågningar om nyanslutningar till nätet och av förfrågningar om ökat abonnemang är ändamålsenlig eller om förtydliganden eller förändringar behövs.

Med anledning av regeringsuppdraget har Svenska kraftnät bjudit in regionnätsägare och Energiföretagen till dialog för att belysa vissa aspekter av hanteringen av ansökningar för att ansluta till transmissionsnätet eller att utöka ett abonnemang.

För mer information och frågor om dialogmötet kontakta Joacim Tegnesjö, joacim.tegnesjo@svk.se.

Granskad