Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tiden för det här evenemanget har passerat

Konsultation om ändring av Villkor avseende balansering i enlighet med artikel 18 i Balansförordningen (BSP och BRP)

Svenska kraftnät bjuder in elmarknadens aktörer till en öppen konsultation om förslag till ändringar av villkoren för rollerna leverantör av balanstjänster (BSP) respektive balansansvarig part (BRP) i enlighet med artikel 18 i Balansförordningen.

Praktisk information

  • Tidpunkt: 31 oktober - 30 november, 2023
  • Målgrupp: Elmarknadsaktörer
  • Språk: Svenska

Den huvudsakliga anledningen till förslaget om ändringar är införandet av regler och krav för nationell mFRR kapacitetsmarknad. Mindre ändringar, omformuleringar och förtydliganden har även skett för både FCR och aFRR samt en del redaktionella ändringar. 

Ändringarna är framtagna utifrån artikel 18 i kommissionens förordning (EU) 2017/2195 av den 23 november 2017 om fastställande av riktlinjer för balanshållning avseende el (EB) och kräver ett godkännande av Energimarknadsinspektionen (Ei).

Sista dag för synpunkter är den 30 november 2023.

Konsultationsunderlag

Offentligt samråd gällande ändring i villkor avseende balansering (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Bilaga 1: Förslag på uppdatering av godkända villkor – ändringar inkluderade (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Bilaga 2: Förslag på uppdatering av godkända villkor – synliga ändringar (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Svara på konsultationen

Konsultationssvar och eventuella frågor skickas till e-post: brp_bsp@svk.se.

Bakgrund 

Villkor för rollen leverantör av balanstjänster (BSP) och balansansvarig part (BRP) godkändes den 17 maj 2023. Implementeringstiden för att ta fram avtal till de olika rollerna är ett år från godkännandet. 

Laghänvisning: Artikel 18 i kommissionens förordning (EU) 2017/2195 av den 23 november 2017 om fastställande av riktlinjer för balanshållning avseende el. Öppnas i nytt fönster (Observera att det går att välja språk och format på texten själv.)

Granskad